Imperial Domain – The Deluge

In een tijd waarin death metal in Scandinavië aan het evolueren was naar het inmiddels bekende Gotenburgmetal, besloten vijf getalenteerde Zweden een nieuwe band op te richten. Het Zweedse Imperial Domain sloot zich aan in de ranken van het deathmetalgenre. De metalreis van deze mannen ging niet zonder slag of stoot. Negen jaar na het opstarten in 1994 stopte de band om verschillende persoonlijke redenen. Tien jaar later kwamen zij weer bij elkaar, maar werden een jaar later geconfronteerd met de dood van zanger Tobias Heideman. Ondanks alles heeft Imperial Domain toch doorgepakt in een nieuwe formatie en heeft een nieuw album klaar. The Deluge verschijnt op 10 augustus dit jaar.

Tegenwoordig is Gotenburgmetal meer naar de achtergrond getreden en heeft het plaats gemaakt voor andere genres. Het is dan ook knap hoe deze plaat een worp terug doet naar de jaren ’90. Er is een indrukwekkende balans van death metal en een hoop melodie te horen. De presentatie van de gitaarriffs doen meer dan eens denken aan het werk van In Flames. In de opener, True Face of War, is dit goed terug te horen. Men start met een pianostuk en gaat na 25 seconden over in een gave arpeggio op de gitaar met wat orkestratie op de achtergrond. Een aantal seconden verderop begint het nummer in volle glorie. De melodieën en hoofdgitaarlijn zijn aangenaam om naar te luisteren, de diepe grunts van Andreas zijn krachtig en over het algemeen heeft het nummer een geweldige atmosfeer.

De titeltrack op het album opent bombastisch met een akoestische gitaar en een verstoorde gitaarklank op de achtergrond. Dit alles wordt ondersteund door stevige drums en een koor. Kort daarna volgen toffe gitaarriffs van beide gitaristen en gaat de track over in een meeslepend stukje melodeath. Andere hoogtepunten op dit album zijn de gitaarriffs en gitaarsolo’s in Conspiracy, de prachtige akoestische harmonie in het redelijk kalme Withdrawn from Life en het instrumentale Evanescent waar een klavecimbel en twee akoestische gitaren een prachtig samenspel hebben. De nummers worden goed opgevuld door de deathgrowls van Andreas Öman, die de zanglijnen goed heeft weten te plaatsen tussen de verschillende muziekpartijen.

Het album eindigt met het zeer melodische en haast epische Ever Since that Day. Grappig is dat de laatste track ook echt als een afsluiter voelt, maar wat dit gevoel doet oproepen is voor mij een raadsel. Misschien is het de gesproken tekst tussen de coupletten, het koor op de achtergrond of het tempo van het nummer? Ik zou zeggen, luister en oordeel zelf. Het 38 minuten durende The Deluge is een prima album gevuld met muziek waar ik al jaren graag naar luister. Het is toegankelijke melodische death metal van hoge kwaliteit en een welkome herinnering aan oude tijden. Dat gezegd hebbende, had het nog meer indruk op mij gemaakt als sommige nummers wat zwaarder hadden geweest.

Score:

75/100

Label:

Inverse Records, 2018

Tracklist:

 1. True Face of War
 2. The Deluge
 3. The Future is Lost
 4. Conspiracy
 5. Withdrawn from Life
 6. Eternal
 7. Evanescent
 8. Ever Since that Day

Line-up:

 • Andreas Öman – zang
 • Peter Laitinen – gitaar
 • Philip Borg – gitaar
 • Alvaro Svanerö – drums

Links: