Immortal – War Against All

De hekken van Blashyrkh zijn opnieuw geopend! ‘Grim en frostbitten’ Immortal brengt het tiende studioalbum uit, getiteld War Against All. Vijf jaar na het machtige Northern Chaos Gods welk werd gezien als de door Demonaz en Horgh aangestuurde wederopstanding. Deze keer is het alleen maar Demonaz (met wat sessie muzikanten). Hoe zal het nieuwe album zijn en wat voor ijskoude verrassingen lurken er om de hoek van de ijzige spleten uit Noorwegen?

Toen de titeltrack van het album zo’n twee maanden geleden uit kwam, begon mijn bloed wel degelijk te pompen. Furieuze drums die langs je oren razen en vieze akkoorden en klanken op de gitaren creëren die koude en ijzige atmosfeer. Demonaz bouwt dit gevoel nog verder op met zijn gruwende vocalen. Het is veel om tot je te nemen, al is het voor luisteraars van het eerdere werk een absoluut herkenbaar geluid. Een goede warming up, zou je kunnen zeggen. En dan volgt de meest energieke en catchy track die ik ooit van deze band heb gehoord: Thunders of Darkness. Het is best wel grappig dat één van de gitaarriffs in de bloedsnelle stukken zo makkelijk in mijn hoofd blijft zitten en ik betrap mijzelf er op dat ik deze riff mee neurie. Luister maar naar het nummer, je begrijpt waarschijnlijk precies welke gitaarriff ik bedoel! Tot nu toe is dit mijn favoriete track, dat is zeker!

Een soort van pauze verschijnt met Wargod. Het tempo is tijdelijk gereduceerd, wat ons de ruimte geeft om even op adem te komen. Als ik naar deze track luister, dan krijg ik toch een beetje het gevoel dat dit een opsomming van Immortal door de tientallen jaren heen is. Een hoop overeenkomsten met verschillende albums uit het verleden kunnen in deze track worden gehoord. Derhalve voelt het meer als een soort van hulde aan oude tijden, dan dat het nummer echt onderdeel is van dit album. Wat volgt, daarentegen, is een puur kwaadaardige song genaamd No Sun. Want wie heeft de zon nou nodig? Vraag de Finnen maar hoe zij daar over denken gedurende de wintertijden! En nog een mid-tempo banger volgt met Return To Cold. Al is deze track niet zo grimmig als de eerdere, hij heeft zeker een groove en een hoge factor van headbangwaardig materiaal.

Interessant genoeg worden we dan getrakteerd met een volledig instrumentale track, genaamd Nordlandihr. Een volle zeven minuten, nog wel! Een klein beetje riskant als je het mij vraagt, want zeven minuten is een lange tijd om een instrumentale track interessant te houden. Voor een groot deel wil dit nog best aardig lukken! Al had ik wel gehoopt op wat meer complexe gitaarriffs voor de hoofdmelodielijnen. De ietwat meer melodische gitaarsolo halverwege het nummer, die kan ik wel waarderen! Geen willekeurig fretboardracen, maar doordachte melodieën en patronen. Het complimenteert het nummer en behoudt de dynamiek op het punt waar ik verlangde naar meer diversiteit. Ware grim en frostbitten black metal komt met de track Immortal. Deze somt alles op wat slecht en verrot is en is echt een track om op repeat te zetten. En in ware stijl van Immortal sluiten we het album af met Blashyrkh My Throne: een nummer dat de geschiedenis van de band op de best mogelijke manier weergeeft. Het is misschien minder furieus dan andere nummers van de band en de opbouw is misschien weer redelijk vertrouwd, maar op de een of andere manier houdt het elke keer mijn aandacht vast.

Het is geen makkelijke opgave om dit album een score te geven. Zijn voorganger Northern Chaos Gods was naar mijn mening een immens sterke comeback, maar deze nieuwe plaat voel meer als een soort compilatiealbum of een ‘best of’ album op sommige plaatsen. Het voelt alsof het album er niet in slaagt om op één lijn te komen met eerder werk of om dat te overstijgen. De plaat bevat toch wat minder vernieuwing dan ik had gehoopt. Nu klink ik misschien overdreven negatief, maar houd er rekening mee dat ik nog steeds erg genoten heb van het luisteren naar War Against All! En met slechts 38 minuten speeltijd is het album voorbij voordat je er erg in hebt. Het is pas wanneer ik een vergelijking trek met eerder werk (en dan met name het laatste album) dat ik deze release iets minder sterk vind.

En daar zijn we dan… vijf jaar nadat de hekken van Blashyrkh opnieuw waren geopend door Demonaz en Horgh keert het inmiddels legendarische Immortal terug met War Against All. Hoewel alleen nog Demonaz over is gebleven, klinkt de plaat nog net zo grim en frostbitten als altijd. IJskoude melodieën, smerige vocalen en razende drums! Misschien iets minder sterk, dit album, maar ik kan zeker aanbevelen om te gaan luisteren! En nu de hamvraag: zullen we Immortal nog ooit zien optreden? Persoonlijk denk ik van niet. Als dat inderdaad het geval is, dan hebben we tenminste nog de albums om naar te luisteren, inclusief War Against All!

Score:

84/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2023

Tracklisting:

  1. War Against All
  2. Thunders Of Darkness
  3. Wargod
  4. No Sun
  5. Return To Cold
  6. Nordlandihr
  7. Immortal
  8. Blashyrkh My Throne

Line-up:

  • Demonaz – Zang, gitaar

Links: