Imber Luminis – Same Old Silences

Imber Luminis, het project van de Bulgaarse Belg Déhà, is al toe aan een vijfde langspeler. Enkel moeten we eerlijk zijn en stellen dat het niet meteen nieuw materiaal betreft dat we hier te horen krijgen. De duizendpoot is binnen dit project immers erg actief geweest en gaf het leven aan heel wat EP’s en compilaties. Dit is een samenvoegsel van alle delen van Same Old Sufferings en Silence III, die vanuit de vroege jaren stammen en opgepoetst werden. Naar eigen zeggen zijn dit de nummers die aan de wieg stonden van wat het project acht jaar later geworden is.

Je hoort meteen dat het hier om een ander tijdperk gaat. Imber Luminis ken ik vandaag als (post-)blackmetalband die een klaagmuur aan beklemmende, atmosferische metal op je af stuurt. Dit had ik nog nooit gehoord en maakt me opnieuw bewust van het diepe talent van deze man. Mogelijk is Same Old Sufferings de man zijn lijflied. Een cocktail van atmosferisch geladen doom en sentimentele vocalen komen op de luisteraar af. Het doet mij persoonlijk denken aan een tragere variant van het oude Totalselfhatred, maar dan dus gebracht op doomschaal. Zulke gelaagdheid en diepgang bereikt ook Déhà op dit nummer, waarbij de cleane vocalen, gesproken stukken en pianopartij nog een extra dimensie creëren. Werkelijk subliem.

Ook met de suicidal black metal die weerklinkt op Silence III (eveneens een track uit 2011), kunnen we spreken van een heel andere Imber Luminis dan die van vandaag. Een overweldigende emotioneel en atmosferisch blok sleept zich voort en Déhà voorziet het geheel van zijn geschrei. Opnieuw met een referentie aan bovengenoemde blackmetalband, maar opvallend zijn de wonden minder diep dan bij de eerste gigant van dit album. Desalniettemin een geweldige track.

Benieuwd wat de man ermee zal doen, nu hij zijn wortels even vanonder het stof vandaan heeft gehaald en heeft opgeblonken. Ik zou er persoonlijk erg blij van worden om nieuw materiaal van dit niveau jaarlijks in de wintermaanden gepresenteerd te krijgen.

Label:

Naturmacht Productions, 2019

Tracklisting:

  1. Same Old Sufferings
  2. Silence III

Line-Up:

  • Déhà – Alles

Links: