Illuster – Iridescent

Ik heb me vergist. Toch nog een plaatje uit 2019 en dan nog één van een Nederlandse band die recentelijk het levenslicht zag, Illuster. Hun debuut Iridescent ligt nu voor me. Merk ik op dat ik deze heren en jongedame recentelijk nog zag, tijdens waarschijnlijk één van hun eerste optredens, in het Patronaat te Haarlem, samen het machtige Gaerea en het intense Numenorean. De frontman Luuk Derksen had toen een aardige club bandleden bij elkaar verzameld om erg overtuigend deze nieuwe plaat in de verf te zetten.

Op dit debuut krijgen we vijf nummers te horen die het midden houden tussen ambient, doom, sludge en black metal. Dit alles wordt opgemengd met post-invloeden. Of dit dan helemaal het lakentje is wat op het bed ligt, moet je zelf maar uitmaken. Nu ergens daartussen ligt de waarheid, warm en knus opgeborgen. Nochtans een warm en knus gevoel krijg ik niet bij deze plaat. Het is behoorlijk donker en diep, breder uitgesmeerde geluidslandschappen laten je dwalen tussen de treurwilgen die bijna verdronken liggen in een moerassig landschap. Hier en daar word je, op post-black metal geïnspireerde wijze, terug uit de modder gezogen. Nummers als Iridescent en Onyx kennen een stevig en krachtig begin en dreunen, zonder monotoon of eentonig uit de hoek te komen, verder. Strelende, cleane zanglijnen die een gevoelig gitaarthema ondersteunen, geven de nummers hun diep, donkere kleur. De snellere drumpartijen komen soms wat smoezelig en oneffen over, maar in het geheel heeft het wel zijn plaats. De grunt is verstaanbaar en krachtig en geeft de muziek de juiste dynamiek mee. Een nummer als Verloren, met een gesproken thema, geeft nog dieper dan diepere gevoelens mee, knap gedaan. Silver Lining, de dromerige afsluiter is een perfecte keuze hier voor deze plaat.

Sterk debuut! Al moet ik zeggen dat ik het live allemaal wel intenser en doorleefder vond. Misschien moet ik er ook eens over nadenken om een lichtinstallatie en een mistmachine in mijn woonkamer laten installeren om bij dit soort platen de sfeer te helpen creeëren.

Score:

80/100

Tracklisting:

  1. Kwintessens
  2. Iridescent
  3. Onyx
  4. Verloren
  5. Silver Lining

Line-up:

  • Luuk Derksen – zang, gitaar
  • Géraldine Pinon – synth, percussie, zang
  • Joas van der Laan – drum
  • Wouter Jansen – bass

Links: