Illdisposed – Reveal Your Soul For The Dead

Kijk hier… een plaat uit het “rottende” Denemarken, het land van “de vier depressieve seizoenen”. Meer nog, een nieuwe plaat van de oervaders van de zompige, logge, death metal met een melodische rand: Illdisposed. Deze jongens leveren al jaren de ene na de andere plaat af die nèt altijd dat tikje anders is. Zo had je 1-800-Vindication en Burn Me Wicked waarop nummers log en melodisch waren en voorzien werden van samples en cleane vocale escapades. Om dan weer op het recentere werk zoals With The Lost Souls On Our Side of Grey Sky Over Black Town wat robuuster en directer uit de hoek te komen. Doch op elke plaat hebben ze die lekkere groove weten te behouden.

Deze nieuwe, de vijftiende (!!!) in de rij, heeft de titel Reveal Your Soul For The Dead meegekregen en werd ingeblikt onder het waakzame oog van niemand minder dan Dan Swanö. Zowel op plaat als live zijn Bo “Subwoofer” Summer, Jakob “Batten” Hansen en trawanten sterk en degelijk, in die context heb ik ze nog eens aan het werk gezien op Eindhoven Metal Meeting in 2016. Ook nu wordt de plaat gelanceerd door Massacre Records met als voorsmaakje het nummer With Hate.

De plaat opent met een eenvoudige intro om dan onmiddellijk los te barsten met …For The Dead, een nummer waarin alle klassieke elementen verwerkt zitten. Er is een fraaie melodie, de groove is er net als de vettigheid, zelfs van in het begin een blastbeat, fraaie starter moet ik zeggen. Het nummer With Hate past hier perfect achter dankzij het opzwepende van de dubbelebasdrumpartij. En als je dan de fantastische leads hoort op This Is Our Calling For The Dead dan ben ik zeker, dit wordt een mega-vette schijf! Poehei, ienieminie wat een meesterlijk solo placeren ze daar op het einde, jongens toch. Ook wordt duidelijk dat de keuze voor Dan Swanö een meer dan terechte keuze is geweest en de band alzo naar een ander niveau tilt. De productie is vettig, zompig maar helder en duidelijk. De drum klinkt ruig en gortig, maar met oor voor finesse, luister maar eens naar de mix van cymbalen bijvoorbeeld de ride. De bas knottert er lustig doorheen, de gitaren zijn groovy wanneer het moet, maar ook direct als het nodig is. En ja den Bo, zijn strot kan maar door weinigen geëvenaard worden. Na bovenvermelde pareltjes komen er nog, zet maar gewoon de hele plaat op repeat… Nog even dit, die leadlijn die het laatste nummer en alzo de plaat afsluit zit ‘s anderendaags nog in je hoofd!

Tja, als rasechte blackmetalfan is Illdisposed altijd een soort van buitenbeentje geweest voor me. Toch bleven ze me telkenmale verrassen en leverden ze elke keer een meer dan degelijke dan wel meesterlijke schijf af met dito nummers. Denk maar aan Again op Grey Sky Over Black Town of I Believe In Me of Now We’re History op het eerder vermelde 1-800-Vindication. Niet altijd waren ze in staat het niveau hoog te houden doorheen de plaat, maar daar is nu verandering ingekomen! Man, wat een schijf!

Score:

90/100

Label:

Massacre Records, 2019

Tracklisting:

 1. Reveal Your Soul …
 2. … For The Dead
 3. With Hate
 4. This Is Our Calling For The Dead
 5. What Will I Become?
 6. We Must Endure
 7. To Sail You Away
 8. We Are One
 9. Drink It All
 10. She’s Not In Our Way
 11. All Is Sworn

Line-up:

 • Bo Summer – zang
 • Jakob Hansen – gitaar
 • Onkel K Jenssen – bas
 • Rasmus Schmidt – drum

Links: