Illdisposed – Grey Sky Over Black Town

Illdisposed – Grey Sky Over Black Town
Massacre Records, 2016

Deze Denen volg ik reeds van in hun begindagen en ze hebben me albumsgewijs nog nooit ontgoocheld. Op live gebied is hun passage in Antwerpen, ongeveer een decennium terug, op mijn netvlies gebrand. De onenigheid en wrijving tussen de toenmalige bandleden spatte van het podium waarbij zelfs fysiek geweld naar elkaar niet werd geschuwd. Een dieptepunt in hun carrière met een fluitconcert tot gevolg. Vorig jaar kwam ik frontman Bo Summer tegen die dit voorval bijlange nog niet vergeten was en zich hieromtrent nog geneerde. Desondanks vieren ze met dit veertiende(!) kindje hun vijfentwintig jarig bestaan. Ruzies en scheidingen zijn zodoende misschien niet zo’n abnormaliteiten.

Maar goed, het gaat hier nu om het nieuwste schijfje van Bo en consorten en niet over de mogelijke perikelen. Grey Sky Over Black Town klinkt enerzijds heel vertrouwd Illdisposed, gezien “subwoofer” Bo een kenmerkende diepe strot heeft en de mixing terug in de handen ligt van Tue Madsen, die zoals steeds een fris en heavy geluid weet te fabriceren. Anderzijds grijpen ze muzikaal terug naar hun beginjaren waarbij de nadruk meer ligt op bruutheid, groove en snelheid en minder op het melodieuze element, iets waar ze toch ergens een patent op hebben.

Het album vuurt af met Again, een nummer dat al vlug omslaat in een blastende furie en uiteindelijk overgaat in een kenmerkend pakkend refrein. De daaropvolgende nummers zijn vooral woeste, soms up-tempo deathmetalnummers die me hier en daar doen terugdenken aan hun debuutplaat Four Depressive Seasons. Deze tracks blijven in tegenstelling tot dit debuut minder hangen. In My Flesh is Sealed en You’re an Angel of the Light herken je nog de dramatiek die ze op de vorige albums veelvuldig hanteerden. Ook de drie extra bonusnummers in de digipak bevatten de nodige spanning die ik je warm kan aanbevelen.

Illdisposed brengt zodoende met Grey Sky Over Black Town een degelijk album uit, gekenmerkt met sterke en soms wat kleurloze songs. Desondanks blijven doorgaan zou ik zeggen, ondertussen ga ik wel nog eens helemaal los op Submit!

Tracklisting:
Illdisposed - Grey Sky Over Black Town

 1. Again
 2. Your Darkest Son
 3. In Light of the Moon
 4. I Tried to Live
 5. The After All
 6. My Flesh is Sealed
 7. You’re an Angel of the Light
 8. Setting Sail
 9. I’m Not One
 10. From the Rain
 11. I’ve Been on my Own (bonus track)
 12. It’s Almost Night (bonus track)
 13. This is the Ride (bonus track)

Line-up:

 • Rasmus Schmidt – drums
 • Bo Summer – vocalen
 • Kussen Jensen – bas
 • Jakob Batten – gitaar
 • Ken Holst – gitaar

Links: