Icons of Brutality – Doctrines of Deceit

Icons Of Brutality is een deathmetalband uit het Drentse Hoogeveen die met het album Between Glory and Despair een debuut achter zijn naam heeft staan waar collega Bart goed over te spreken was destijds. De in 2009 opgerichte band bracht het afgelopen jaar nog een EP uit die er bij ons een beetje tussendoor is geslopen. Tijd om het goed te maken en toch eens te luisteren naar Doctrines of Deceit.

We starten met een quote, die ik niet heb kunnen achterhalen, over iemand die tot God bidt en hoopt op veranderingen. God komt niet en er verandert niks. De toon is gezet en dus is het tijd om muziek toe te voegen. Goede riffs en snelle drums, oftewel alles wat je standaard mag verwachten bij een portie death metal. Voor deathmetalbegrippen is dit lekker melodieus en toch beukt het op stevige wijze je oren binnen.

Zoals misschien bekend bij jullie ben ik relatief nieuw in dit genre en kan ik niet altijd alle zang waarderen. Icons Of Brutality heeft zo’n zanger die, op deze EP althans, het geluid domineert zodat een en ander nogal snel dreigt te vervelen. Jim weet echter variatie in zijn grunts aan te brengen. Ik hoor zelfs af en toe een pig squeal voorbij komen.

Met een speelduur van twintig minuten is Doctrines of Deceit dan ook zelfs voor mij goed vol te houden. Bij een langspeler zal ik vermoedelijk afhaken op de zang. Muzikaal is het echter alles wat ik in death metal wil horen.

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

 1. God Is Not Here Today
 2. Down on Cold One’s
 3. Wrath of the Absurd
 4. And Again We Dwell in the Bloody Aftermath
 5. Graceless
 6. Vengefull Are the Fallen
 7. Arrival at the Burning Grounds

Line-up:

 • Bas – Gitaar
 • Erwin – Drums
 • Jim – Vocalen
 • Bert – Gitaar
 • Richard – Basgitaar en vocalen

Links: