Iced Earth – Incorruptible

John Schaffer is terug met zijn Iced Earth. Drie jaar na de voorganger Plagues of Babylon is er nu de opvolger Incorruptible. Inmiddels betreft het alweer de derde studioplaat waarop de ijzersterke vocalen van de Canadees Stu Block (ex-Into Eternity) te horen zijn. Plagues of Babylon werd destijds positief ontvangen, maar ook de nodige kritische geluiden waren er te lezen, waaronder op deze site. Persoonlijk had ik er ook meer van verwacht, gezien het geringe aantal aan echte memorabele momenten, met uitzonderingen daar gelaten.

Zoals men gewend is geraakt bij Iced Earth, hebben er de afgelopen drie jaar ook weer de nodige wisselingen zich voortgedaan binnen de band. Naast Schaffer en Block is ook Luke Appleton van het Britse Absolva nog altijd van de partij als bassist, maar is er met Jake Dreyer een nieuw lid toegevoegd aan de al grote Iced Earth-familie. Daarnaast is ook oudgediende Brent Smedley wederom teruggekeerd om zijn positie op de drumkruk in te nemen.

Incorruptible telt voor de verandering tien losstaande nummers en gooit daarmee het conceptformat dat we van Iced Earth gewend zijn overboord. Al wekt Relic (Part 1) de indruk dat er weer een nieuw groter verhaal uit het boek van Schaffer gaat komen. Albumopener Great Heathen Army was één van de vier nummers, dat voorafgaand aan deze release al een tijdje te horen was en is geïnspireerd door de Vikingen. Black Flag daarentegen gaat over – wat anders? – dan de piraten. Wat we voorgeschoteld krijgen, is een uitstekende dosis metal in de verwachte Iced Earth-stijl. Geharmoniseerde gitaarpartijen, galopperende ritmes en pakkende refreinen zijn dan ook vertrouwd aanwezig op deze schijf. Raven Wing is een zeer melodieuze semi-powerballad, die kwalitatief prima geschaard kan worden in het rijtje Blessed Are You, Watching Over Me en Ghost Of Freedom. Stu Block bewijst wederom de perfecte zanger te zijn voor de band en persoonlijk hoop ik dat hij dat blijft tot het einde van de carrière van Iced Earth. En gezien het nummer Brother, dat geïnspireerd is door de vriendschap tussen Schaffer en Block, wordt de indruk gewekt dat het wel goed zit tussen de twee. Al vind ik dit nummer één van de mindere momenten op Incorruptible, juist door de afgezaagde tekst, die inmiddels overbodig is in het oeuvre van Iced Earth.

Een andere favoriet is het brute Seven Headed Whore, wat verreweg het hardste nummer van de schijf is, met een meer agressief klinkende Stu Block. Het was destijds ook een sterke keus toen dit nummer als eerste werd vrijgegeven. Met nummers als het mooie doch dramatische The Veil en de magistrale instrumentale track Ghost Dance (Awaken The Ancestors) – dat een hoog mysterieus tribalgehalte heeft -, levert Iced Earth een behoorlijk gevarieerde plaat af, waar de band wat mij betreft meer geïnspireerd klinkt dan op Plagues of Babylon. De fans kunnen deze dan ook blindelings aanschaffen, want Incorruptible is gewoon weer vertrouwd Iced Earth.

Score:

80/100

Label:

Century Media, 2017

Tracklisting:

 1. Great Heathen Army
 2. Black Flag
 3. Raven Wing
 4. The Veil
 5. Seven Head Whore
 6. The Relic (Part 1)
 7. Ghost Dance (Awaken The Ancestors)
 8. Brothers
 9. Defiance
 10. Clear The Way (December 13th, 1862)

Line-up:

 • John Schaffer – Lead- en ritmegitaar, Akoestische gitaar, Keyboards, Vocalen
 • Stu Block – Leadvocalen
 • Brent Smedley – Drums, Percussie
 • Luke Appleton – Bas, Vocalen
 • Jake Dreyer – Leadgitaar

Links:

2 Responses to Iced Earth – Incorruptible

 1. evilonline evilonline says:

  Prima recensie, echter het album heet toch: Incorruptible?

Geef een reactie