Ice War – Defender, Destroyer

Ice War is het persoonlijke project van ons aller Jo Capitalicide. De Canadese man die de gitaar bespeelt bij Zex. De band die bekend werd doordat het album Uphill Battle in 2017 per ongeluk op een pressing van Beyoncé‘s LP Lemonade werd geperst. Zolang het niet andersom gebeurt is dat allemaal helemaal niet erg. Na aantijgingen van seksueel geweld aan het adres van Jo Capitalicide, die vervolgens net zo hard weer werden ingetrokken, werd Zex doodleuk door het label van dienst de deur gewezen.

De beste man heeft ook een eigen project met de naam Ice War, waar hij heavy/speed metal met punkinvloeden maakt. Hij heeft met deze band een contract bij Fighter Records. Zingen kan hij niet, maar het weerhield hem er niet van om al drie albums uit te brengen, en nu dus Defender, Destroyer als vierde.

Het is weer een lekker verrot stukje speed metal geworden, zoals we van Fighter Records gewend zijn. Een dikke reverb op de arrogante gitaren en dikke heavymetalbends janken de boel bij elkaar. Snelle solo’s en shreds (check Demonoid!), gilletjes en razend drumwerk razen voorbij als een stel opgefokte pubers op een opgevoerde schakelbrommer. Deze metal is onstuimig en gehaast, zelfs voor speed metal. De zang bestaat vooral uit Jo Capitalicide die als een ware punker roept en hoesterige rochelmelodieën uitkraamt voor eer en glorie. De beste man knalt er geregeld nog een falsetto-gilletje tussendoor. De productie is lichtelijk afhankelijk van het gespeelde liedje, niet op een storende manier overigens. De drums staan op de achtergrond, en benutten meer dan eens de dubbele kicks, en zelfs wat geaccentueerde d-beat komt voorbij. De reverbende gitaarlijnen nemen de voorgrond in, waar Jo Capitalicide zijn ruige ‘Ik geef geen fuck’-vocalen naast zet.

Defender, Destroyer is echt geen wereldplaat waarop progressieve, vooruitstrevende muziek is te vinden. Dit is een coherent plaatje van een echte speedmetalman, die met jeugdig enthousiasme zijn gitaar kort in de punk heeft gedipt. Wat is het resultaat? Lekker brute productie, old school gevoel, raggen en verrotte vocalen, zo hoort dat te klinken. Muziek om op je knieën te glijden tot je broek naar de kloten is, en luchtgitaar te spelen tot je een lamme arm hebt. Echt memorabel is het allemaal niet, maar deze heavy metal heeft absoluut de gunfactor. Luistertips: Soldiers of Frost, Demonoid, Running Out Of Time

Score:

75/100

Label:

Fighter Records, 2020

Tracklisting:

1. Power from Within
2. Defender, Destroyer
3. Soldiers of Frost
4. Rising from the Tomb
5. Mountains of Skulls
6. Crucified in Fire
7. Demonoid
8. Skull and Crossbones
9. Running Out of Time
10. Breakaway

Line-up:

  • Jo Capitalicide – Alles

Links: