I Am the Crown – On Death and Dying

I Am the Crown – uit Leeuwarden – debuteert dit jaar met het album On Death and Dying. Deze verhandeling over de emotionele stadia bij terminale ziekte, het Kübler-Ross model, wordt in blackmetaluitvoering gebracht door dit alles behalve vrolijke trio. Alles wordt in het Engels gebracht, en vanuit de ik-vorm. Hier komt de ziekte.

De vrij gure black heeft een Scandinavische geluid, om precies te zijn de jaren negentig, en heeft – zoals verwacht kan worden – weinig verblijdende klanken aan boord. De licht progressieve, snerpende gitaarlijnen worden vaak voorzien van een tweede melodielijn en een pak doorleefde screams. Er zit veel verhaal in de nummers, mede dankzij de thematiek natuurlijk, en ook binnen de nummers zit een verloop. De instrumentatie is navenant, dus wie graag een emotioneel scenario heeft om te kunnen volgen, zit goed bij I Am the Crown.

Dit beredeneerde en goed uitgewerkte, originele erkstuk heeft op zich zeker zijn waarde. Ik mis wel een stuk de motivatie voor de creatie van On Death and Dying, om het echt optimaal te kunnen beleven. Momenteel voelt het aan als een schoolproject voor volwassenen, omdat ik de achtergrond niet ken, en dat is niet ideaal. Het waarom is me niet duidelijk, en dus komt het over als een soort black metal klinkend muzikaal toneelstuk (met een verzorgde productie) rond iemand die zijn levenseinde tegemoet ziet, wat op zich niet verkeerd is. Iets meer duiding is echter welkom. Luistertip: Act III – Bargaining.

Label:601667

Eigen Beheer, 2016

Tracklisting:

 1. Terminal Diagnosis
 2. Act I – Denial
 3. Act II – Anger
 4. Prelude to Apathy
 5. Act III – Bargaining
 6. Act IV – Depression
 7. Ode to Nature’s Course
 8. Act V – Acceptance

Line-up:

 • Ate – Bas
 • Jens – Gitaar
 • Alex – Keel, gitaar

Links:

Score: 74/100