Horrendous – Idol

Krijgt u uw death metal het liefst opgediend in makkelijk te verteren, hapklare brokken? Laten we zeggen: à la Obituary en Cannibal Corpse? Dan gaat u Idol, het vierde album van Horrendous, helemaal niets vinden. De broertjes Jamie (drums) en Matt (vocalen, gitaar) Knox en Damian Herring (vocalen, gitaar) gingen naar dezelfde universiteit, dus dan weet u het wel: studiebollendeathmetal, met doordachte songstructuren, jazzy loopjes en teksten die nog eens ergens over gaan, godverdomme.

Dat is overigens niet altijd zo geweest. Debuutplaat The Chills uit 2012 kende ook wel wat progressieve element, maar die werden keurig verbloemd door de meer lompe delen en de brute vocalen. Horrendous kiest dus voor de Death-aanpak: bij iedere release kijken naar wat er nog meer mogelijk is dan alleen het lompe hakken. Idol vormt de huidige stand van zaken en het is geen album dat met twee keer luisteren in de weke delen tussen je oren blijft hangen. Je moet er moeite voor doen, maar dan krijg je er ook veel voor terug.

…Prescience is een opener met een knipoog: een kalm gespeeld deuntje om de setting te bepalen. Namelijk dat we hier met een technische plaat te maken hebben. Soothsayer ramt er lekker vol in. De jazzy bas is nooit ver weg om het wel allemaal in het gareel te houden, maar het nummer werkt toe naar een lekkere climax. Bij The Idolator kunnen we eerst even op adem komen voordat we weer gas geven en de tweede zanger van deze band zijn scheur optrekt. De heren Knox en Herring wisselen elkaar vocaal af waarbij de tweede stem me meer bevalt: laag, meer schreeuwend, richting maniakaal: heerlijk. En zo gaan we nog vijf nummers verder, waarbij Threnody… een instrumentaaltje is en de machtige afsluiter Obulus de acht minuten heel ruim aantikt.

Mijn probleem met death metal van het meer progressieve soort, is dat ik wel hoor dat het goed en knap is, maar dat de overkill constant op de loer ligt. Weer een onverwacht instrumentaal uitstapje, weer een jazz-lijntje, waardoor het geheel als een nachtkaars uitgaat. Horrendous weet dit vakkundig te vermijden. Het schakelt op de juiste momenten heen en weer en er zit meer dan genoeg agressie in deze muziek om het volkomen terecht het label ‘death metal’ op te plakken. Tegelijkertijd zoeken de mannen naar onontgonnen gebieden en dat levert leuke verrassingen op. Die combinatie maakt dit Idol een fraai plaatje, ook omdat er hoorbaar met liefde aan is gewerkt. Verplichte kost voor liefhebbers van Pestilence, Cynic en dergelijke bands.

Score:

83/100

Label:

Season of Mist, 2018

Tracklisting:

 1. …Prescience
 2. Soothsayer
 3. The Idolator
 4. Golgothan Tongues
 5. Divine Anhedonia
 6. Devotion (Blood for Ink)
 7. Threnody…
 8. Obolus

Line-up:

 • Damian Herring – vocalen, gitaar, keyboard
 • Matt Knox – vocalen, gitaar
 • Alex Kuick – bas
 • Jamie Knox – drums

Links: