Horrendous – The Chills

Horrendous – The Chills
Dark Descent Records, 2012

Wat is tegenwoordig nog old school? Je ziet zo veel old school death metal-bands die in een loodzware productie spelen, is dat dan old school? Want dat leerden ze in die school nog niet. Het is een lastige term. Klinkt een plaat dan weer wel alsof hij nog gekocht werd door Napoleon, doet dat de muziek oneer aan. De debuutplaat van Horrendous waagt zich aan de term old school, maar hoe oud kan je als nauwelijks driejarig ensemble klinken?

Ze hebben het zo gedaan. Op de gitaren knettert een gefrituurde distortion. Typisch Zweeds en haast exact zoals Dismember en Entombed hun versterkers laten roken. Met een schuurborstelende keelontsteking, bijna zo ziek als Martin van Drunen, gaan ze over de microfoon. Veel reverb laat de vocalen nogal nutteloos weg echoën. De drums houden een zompige groove aan. Ideaal glijmiddel om de snellere vreetriffs een crusty cadans mee te geven (Fleshrot). Dit Amerikaanse trio blijft met de Europese vlag zwaaien. Iets meer technische scheursnaren en triomfantelijke leads doen bij vlagen denken aan het vroegste Pestilence-werk. Dat hogere akkoordenwissels en sombere leads een gepaste tristesse uitwasemen moeten ze gewoon bij Satyricon gehoord hebben. Je hoeft ook niet te schrikken als er eens een zuivere Duitse thrashvuurpijl voorbij raast, want The Ritual heeft de beste riffs van het hele zootje verstopt.

Grootste probleem is dat deze plaat het puur van die old school sound, waar je de vezels nog uit de versterker kan horen rafelen, moet hebben. Muzikaal valt er, op een paar prikkeldraadschietende leads, weinig bijzonders te melden. Je moet heel wat vulstukken opzijschuiven. Stukken waar de gitaristen steriel over de snaren schurken, de baksteengruiseter snelle lettergrepen uitproest en de drum er met de snaredrum tegenaan gaat. Fatal Dreams is zo’n fatale afknapper, waar gewoon niets vanuit gaat. Old school tot daaraan toen, maar daardoor zitten de gitaren te subtiel in de mix en kregen de leads een verkeerd effect mee, zodat ze weinig panache hebben. Na meer luisterbeurten krijg je de indruk dat er door die stenentijdperksound heel veel details mee in de frietpot van de knettersnaren verdwijnen. Daarom dus, dat old school zo’n verraderlijke term is.

Tracklisting
Horrendous - The Chills

 1. The Womb
 2. Ripped To Shreds
 3. Altars
 4. The Somber (Desolate Wings)
 5. Fleshrot
 6. The Ritual
 7. Fatal Dreams
 8. Sleep Sickness
 9. The Eye Of Madness

Line-up:

 • Damian Herring – Gitaar, Vocals
 • Matt Knox – Gitaar, Vocals
 • Jamie Knox – Drums

Links: