Hor – Exitium

Een door de Noorse scene geïnspireerd Grieks duo. Het is eens wat anders dan twee garnaalkroketjes als voorgerecht. Hor, niet dat ding dat je in een venster steekt ter preventie van vliegend ongedierte, maar de gelijknamige band, levert een occult, vies, vuil werkje af met de titel Exitium. Vier eerder lange nummers hebben deze twee heren bij elkaar geschreven. Ergens in één of ander donker hol verscholen in de grootstad Athene, werd deze creatie opgenomen.

De band is me onbekend. Wel jammer vind ik dat je zo prominent in je infobundel laat opnemen dat je je volledig laat inspireren door de jaren ’90 blackmetalscene uit Noorwegen. Er is met deze invloed niks mis natuurlijk, maar kan je de invloeden van een rijkgevulde Griekse scene (Rotting Christ, Septicflesh, Varathron, Eschaton, Riddle Of Meander – ik noem er maar een paar) als Griekse band zo maar links of rechts van je laten liggen?

Op Exitium krijg je typische black metal te horen, inderdaad in de Noorse stijl zoals aangekondigd, denk bijvoorbeeld aan Darkthrone en consorten. De plaat start furieus en met hoge snelheid. Vergis je niet, dit wordt wel niet het hele album volgehouden en dat is geen slechte zaak. De gitaar-, bas- en zangpartijen zijn redelijk monotoon doch erg beklijvend. Zo zijn de screams eerder iel, scherp en vaak hoger dan je klassiek zou verwachten. Daarmee krijgen ze natuurlijk wel een apart cachet met zich mee. Meest beangstigende en sterkste nummer vind ik Time (A Cold Shadow Of Death), de pauken op het einde dreunen hier de boodschap diep genoeg binnen. Het ruim tien minuten durende titelnummer Exitium sluit vervolgens de plaat af en laat je op de plaats achter, voorzien van een fijn laagje stof afkomstig van één of andere verbrande kerk.

Eindconclusie: ja, je kan de invloeden van je eigen regio ook bewust zomaar langs je neerleggen en een redelijk lekker plaatje schrijven. Luister maar eens.

Score:

80/100

Label:

Sanit Mills Records/Metal Throne Records, 2019

Tracklisting:

  1. Birth Of Tragedy
  2. The Misanthrope
  3. Time (A Cold Shadow Of Death)
  4. Exitium

Line-up:

  • Ophion – gitaar
  • Throne – zang, bas
  • Dimon’s Night – drum (sessie)

Links: