Holocaust – Hatred Unleashed

Holocaust – Hatred Unleashed
Svartgalgh Records, 2010

Hatred Unleashed van het Amerikaanse Holocaust is een typische underground release. Wat rommelige en rauwe black metal met een niet al te zuivere productie. Is dat een slechte zaak? Kwestie van smaak. Met name voor black metal is sfeer belangrijk en dan is het helemaal niet erg wanneer de productie wat dof is en er niet feilloos wordt gespeeld. Sterker nog, soms draagt het juist bij aan de sfeer!

En sfeer wordt er op Hatred Unleashed tot op zekere hoogte zeker geboden. De band hakt er flink in, maar weet ook ruimte te creëren voor wat melodie. Meer specifiek zou ik refereren aan de Noorse black metal. Juist van de wat rustigere momenten moet de plaat het hebben, want vol gas klinkt het geheel gewoon te rommelig. Met name valt het matige drumwerk op. Het is bij tijd en wijle gewoon ronduit krakkemikkig te noemen. Wat de plaat nog enigszins weet te redden zijn de composities. Men weet af en toe wat dreigend uit de hoek te komen, maar zeker de momenten waarop de melodische passages naar voren komen maken de nummers het luisteren waard. Alleen waar ik echt niet goed van word is het zangwerk van zanger Ragnark. Die kerel doet namelijk zijn uiterste best om te klinken als Abbath van Immortal. Kan de beste man niks aan doen dat hij nu eenmaal zo klinkt… toch irriteert het wanneer je in zo’n beetje ieder nummer het typische “ahuhuh” van Abbath voorbij hoort komen. Geforceerd of niet.

Al met al is Hatred Unleashed een redelijk plaatje geworden. Wellicht voer voor de diehard black metal-fans die maar niet genoeg kunnen krijgen. Voor een paar euro’s heb je dit schijfje in huis. De mainstream black metal-hoofden laten dit echter links liggen.

Tracklisting:

Holocaust - Hatred Unleashed

 1. Intro
 2. Triumph Of The Ancient Horde
 3. Warfare Incantations
 4. Hatred Unleashed
 5. Invoking The Lord Of Darkness
 6. Nefarium Glorification
 7. Obliterating Holy Traces
 8. Annihilating The Christian Plaque
 9. Infernal Coronation
 10. Blasphemy Conjuration

Line-up:

 • Ragnark – Guitar, Vocals
 • Demonia Immortal – Bass
 • Hominis – Drums

Links: