Hippie Death Cult – 111

Al het goede komt uit Portland. Neem nou het debuut van Hippie Death Cult, simpel 111 geheten. 111 is uitgebracht door het Deense Cursed Tongue Records, onder meer bekend van hoog kwalitatieve stonerrock en van de cultband Devil’s Witches. Hippie Death Cult is ontstaan uit een vriendenclub van drie, waarvan alleen de drummer via een oproep op Craigslist is aangesteld. Het debuut van Hippie Dealt Cult stond meteen op nummer één van de Doomcharts in juli. Of dat terecht is lees je zo.

Het album telt negen nummers die van begin tot eind blijven boeien. Het eerste dat mij opvalt zijn de zangpartijen van Ben Jackson. Dit keer geen gegrunt of zware vocalen. Hij heeft een solide, zuivere zang die uitstekend past bij de muziek en geen minuut verveelt. De muziek – daar gaat het tenslotte om – laat zich moeilijk classificeren, maar noem het voor het gemak maar bluesy, stoner, grunge en 70’s hardrock ineen. Hippie Death Cult is in ieder geval beïnvloed door Black Sabbath en Soundgarden. Ondanks deze invloeden klinkt de plaat alles behalve retro.

Het begint direct goed met de opener Sanctimonius. Zware riffs, gecombineerd een freaky orgel. Het tweede nummer Breeder’s Curse is nog een stuk zwaarder en beukt als een hamer op een aambeeld. Dit nummer wordt gevolgd door het ruim acht minuten durende Unborn. Het middelste nummer, Mrty, vormt een akoestisch intermezzo naar het vervolg van de plaat. De vijfde track Pigs is het snelste en meest freaky nummer. Het album eindigt met het, enigszins naar Grunge neigende, Treehugger en sluit af met het negen minuten durende Black Snake. Een waardig en dreunende afsluiter. De hele plaat is doorspekt met goede zware gitaarriffs, een dik basgeluid, subtiel tot beukend drumwerk en af en toe hoor je een orgeltje klinken in de verte.

De plaat gaat met zijn 42 minuten door de afwisselingen en goede productie niet snel terug in de hoes en heeft een voor het genre nieuw en fris klinkend geluid. Tekstueel wijkt het gezelschap eveneens af van de norm; het gaat in de lyriek vooral om het dystopisch verval van de aarde. Wat mij betreft is 111 één van de toppers van 2019. Om terug te komen op het begin: terecht een eerste plek in de Doomcharts.

Hippie Death CultScore:

90/100

Label:

Cursed Tongue Records, 2019

Tracklisting: 

 1. Sanctimonious
 2. Breeder’s Curse
 3. Unborn
 4. Mrtyu
 5. Pigs
 6. Treehugger
 7. Black Snake

Line up:

 • Eddie Brnabic – Gitaar
 • Laura Phillips – Basgitaar
 • Ryan Moore – Drums
 • Ben Jackson – Vocalen, keyboard

Links:

Hippie Death Cult
Hippie Death Cult Facebook
Cursed Tongue Records