Hereza – Death Metal Drunks

Het Kroatische Hereza (ketterij in het Kroatisch) kwam in 2015 met zijn debuut Misanthrope en bracht vervolgens iedere twee jaar een nieuw album uit. In 2019 verscheen Death Metal Drunks, snelle rekenaars zijn er al achter: dit is nummertje drie voor de band. De band omschrijft zijn muziek zelf als death metal punk.

Het is een vrij omslachtige manier om jezelf met Entombed te vergelijken. Die naam duikt meermalen op bij het beluisteren van Death Metal Drunks. Niet alleen vanwege de chaotische manier van zingen, het riffwerk, de solo’s en de nonchalante manier waarop alles (live?) is ingespeeld. Neem alleen de feedback waarmee Back From The Grave begint of het kuchje tijdens het akoestische intro van Necrobitch, Cowgirl From The Morgue.

De omschrijving die Hereza zijn muziek meegeeft is vrij accuraat. Het is overduidelijk death metal, maar bevat zeker punkelementen. Het is niet altijd even strak en de overgangen verlopen minder fragmentarisch dan we gewend zijn in het genre. Ook de opbouw van de nummers en het drumwerk zijn eerder punk- dan death metal. Het is een interessante maar niet vernieuwende invalshoek en vraagt wel een ruime blik van de luisteraar. Fans van het genoemde Zweedse voorbeeld zullen weglopen met Hereza.

Bonuspunten worden toegekend voor het mooie artwork in manga stijl en zeer realistisch (lees: voor boven de achttien) uitgevoerd. Daarnaast doet “onze” Adrie mee als achtergrondzanger op Back From The Grave, alleen wordt zijn achternaam als Aloosterwaard geschreven…

Nadat dit album uitkwam werden begin 2020 een nieuwe bassist en gitarist aangetrokken. Ergens ben ik toch benieuw of dit nog van invloed zal zijn op het geluid. Binnen nu en twee jaar zullen we het weten.

Score:

73/100

Label:

Godz Ov war Productions, 2019

Tracklisting:

 1. Back From The Grave
 2. Genocid
 3. Kopam oči, režem jezik, prste, nos i uši
 4. Death Metal Drunks
 5. Rak n’Roll
 6. Dullahan
 7. Do kosti bez milosti
 8. Beneath The Wheels Of Death
 9. Necrobitch, Cowgirl From The Morgue
 10. Stupid Spoiled Whore
 11. Monstrum

Line-up:

 • Ivan Kovačević – Zang
 • Slobodan Stupa – Gitar, basgitaar, achtergrondvocalen

Links: