Hell’s Coronation – Ritual Chalice Of Hateful Blood

Godz Of War stuurt ons het schijfje Ritual Chalice Of Hateful Blood van Hell’s Coronation toe. Afgaande op de titel zou je denken dat het hier zal gaan om een bestial blackmetalband, maar Hell’s Coronation wordt aangemerkt in de categorie black/doom. En hoewel we merken dat het een begrip is dat behoorlijk gerekt wordt door bands en labels, is het voor deze Polen een treffende omschrijving. Logge, zwartgeblakerde traagheid en de vuiligheid van – inderdaad – bestial black worden samengeperst tot een heerlijke, blasfemische zit van veertig minuten. Ritual Chalice Of Hateful Blood is de eerste langspeler van de band, welke sinds zijn oprichting in 2016 inmiddels twee EP’s en een split op zijn naam heeft staan. Al het uitgebrachte materiaal werd vervolgens in de zomer van 2019 nog op de dubbelaar Triumphant Ancient Sabbath samengeperst en stond daarmee garant voor maar liefst zeventig minuten aan werk van Hell’s Coronation. Maar nu tijd voor nieuw werk, alhoewel: deze release is alweer van eind 2019.

Na het duistere, ambient intro Levitating In Tarry Fog zet de band in met Covenant Of Doom, wat ook meteen de blauwdruk vormt voor het geluid van Ritual Chalice Of Hateful Blood. De stem van je shagrokende ex-schoonmoeder heeft zelden zo zalig smerig geklonken, terwijl de zwaar overstuurde doomriffs deze boze heks begeleiden naar haar hut in een duister woud dat omringd is met geofferde geiten. Maar muzikaal gezien zou je het werk van de band het simpelst kunnen vergelijken als een geheel van nieuwe nummers die lijken zijn te geïnspireerd door Sign Of An Open Eye van Gorgoroth. Het kent weinig poespas, blijft op hetzelfde tempo, maar klinkt ook vuig, kwaadaardig en meeslepend. Ook zorgt in dit geval het toegevoegde toetsenspel net voor dat extra sfeervolle laagje om de nummers af te maken. Neem bijvoorbeeld Mighty Black Flame, dat haast wordt afgeleverd als een strijdlied om de oorlog mee in te trekken.

De heren Coffincrusher en Zepar leveren met deze eerste langspeler een knap smerig kunstje af, dat vooral smaakt naar meer in de toekomst. Tempoversnellingen zijn er niet te vinden op Ritual Chalice Of Hateful Blood, maar dat geeft helemaal niks. Dit is hoe zwarte doom hoort te klinken!

Score:

78/100

Label:

Godz Of War Productions, 2019

Tracklisting:

  1. Levitating In Tarry Fog
  2. Covenant Of Doom
  3. Mighty Black Flame
  4. Fullmoon Is The Sinister Light Of Providence
  5. I Crush The Sanctity Of Christ
  6. Ressurection Through Condemnation

Line-up:

  • Coffincrusher – Basgitaar, drums
  • Zepar – Gitaar, vocalen, toetsen

Links: