Hell:On – Re:Born

Hell:On – Re:Born
Total Metal Records/Metalism Records/Metal Scrap Records, 2011

Zaporizhzhia, aan de oever van de Dnieper, is de thuishaven van 776.000 trotse Zaporizhzhianen. De zesde grootste stad van Oekraïne staat vooral bekend om een bloeiende industrie, met als kloppend hart een krachtige hydra-elektrische dam. Het Rode Leger en de terugtrekkende Duitsers probeerden ze op te blazen, maar er bleef telkens genoeg overeind om ze te herstellen. Ongeveer zo krachtig en hydra:elektrisch (laten we er ook maar eens een dubbele punt tussen knikkeren!) klinkt dit tweede album van vijf van die Zaporizhzhianen, dat pas drie jaar na datum tot in Nederland geraakt is. De industrie is er, nu de post nog!

Hallo, een album dat klinkt als een dam? Denk een licht gemechaniseerde vorm van de zwaardere mid tempo riffs uit het thrash:genre (let eens op de main riff van Tame The Beast) en de moderne basdrum: riffs van Dagoba. De sound van de zes:snaarders is licht machinaal maar zeker niet zwaar opgespoten in de studio. Het past uitstekend bij een redelijk hoge melodieuze gons die erin schuilt. De drum heeft met stijve en jagende snaredrum:meppen en kortgewiekte cimbaal:klank eveneens een gepast antwoord. Noem het industrial metal zonder keyboards. Het zijn de gitaren die met die aparte sound voor de industrie zorgen, zoals het melodieus knappe The Door mooi illustreert. Een hoge basgitaar danst er als een sappig geoliede spil doorheen.

Dus jawel, hun woonplaats heeft hen duidelijk geïnspireerd. Met die sound plooien ze enigszins simpele doch agressieve ritme:wissels in elkaar. Pas als ze de elektroden:kappende machinesnaren vlot laten doorlopen, krijg je echt straffe songs zoals single Wake Up. Een geroepen vocale stijl heeft iets herkenbaars, maar clean hoor je deze zanger op de dunne lijn tussen net wel en net niet op de toon dansen. Hoewel dat in dit geval de bedoeling lijkt, want ook de gitaren spreken elkaar geregeld tegen met atonale aanslagen. Een verpulverende cover van Moria (who the fuck?) werkt af!

Dit moet precies zijn wat de band voor ogen had. Anders dan zo vaak, waar zo’n band met visie toch weer op safe wil spelen omdat het zo afwijkend klinkt, komt dat plannetje hier netjes tezamen in een unieke totaal:sound. Een machine om in de gaten te houden!

Tracklisting
Hell:On - Re:Born

 1. Fake
 2. To Snatch The Mask
 3. Tame The Beast
 4. To Become Alive
 5. The Door
 6. Wake Up
 7. Warrior’s Way
 8. The Haunted House
 9. Bonus tracks:

 10. Revolution (Moria-cover)
 11. Endless Shape (live)
 12. Fake (live)
 13. Wake Up (live)

Line-up:

 • Alexander Baev- Vocals
 • Alexander Sitalo – Basgitaar
 • Oleg Talanov- Drums
 • Anton Vorozhtsov – Gitaar
 • Alexey Pasko – Gitaar

Links: