Hellknife – Dusk of Doom

Hellknife is een crustband aus Deutschland. Dusk of Doom heet het album. Aan dit album voorafgaand bracht de band in 2015 en 2017 wat prima demomateriaal uit. Dit nieuwe werk is gemixt door Fredrik Nordström in de Fredman Studio, dus dan weet je het wel. Voor wie het niet weet: bands als Skitsystem en Martyrdöd weten die studio ook te vinden. Dit kan natuurlijk alleen maar goed aflopen. Zelf omschrijft de band zijn muziek als: “Wolfbrigade met af en toe een blastbeat.” Deze release is niet heel opvallend in termen van vernieuwingsdrang. Het is degelijke, rock & rollende crustpunk die af en toe een piepklein experimentje toelaat.

Dusk Of Doom kondigt zichzelf aan met d-beat van de heldere soort. Donker, dreigend en melodieus, met vooral korte nummers. Het zorgt ervoor dat de uitwerking heel compact is, maar daardoor blijft je aandacht er wel goed bij. Met zo’n lading aan d-beat is dat natuurlijk niet altijd even eenvoudig, maar de band slaagt er wonderwel in. De vocalen zijn zwaar en lomp, maar ook op toon. Die kwaliteit komt op een nummer als Violence goed door, waar de zanger accenten weet aan te brengen. Melodieuze ondertonen zoals op Dusk of Doom, Bow Down Lower en Nation Impalers laten het beste in de band naar voren komen. Intelligente riffs en samenspel zijn te vinden op Powerbase. Ja hoor, op Blind and Deaf krijgen we dan eindelijk een bassolo. Het zijn de mooie dingen in het leven.

Dusk of Doom is een brave en traditiegetrouwe uitgave, maar voor een debuut erg indrukwekkend. De kwaliteit die hier wordt geleverd in de songwriting en muzikaliteit is bovengemiddeld. De band weet afwisseling aan te brengen. In combinatie met de harde riffs, het uitstekende drumwerk en de toonvaste vocalen hebben we hier een mooi werk te pakken. De opnamekwaliteit is behoorlijk professioneel. Eenieder die de eerder genoemde bands kan waarderen mag zijn playlist gaan uitbreiden. Je kan ook een nieuwe playlist aanmaken genaamd ‘rock & rollende crust voor mensen met een zwart hart.’ Zie maar even.

Score:

82/100

Label:

WOOAAARGH Records, 2019

Tracklisting:

 1. Dusk of Doom
 2. Nation Impalers
 3. Violence
 4. Bow Down Lower
 5. Burn it Down
 6. Powerbase
 7. The End
 8. Clouds Of Fire
 9. Blind and Deaf
 10. Scorched Earth

Line-up:

 • Ralf – Vocalen
 • Mark – Gitaar
 • Peter – Gitaar
 • Markus – Basgitaar
 • Alex – Drums

Links: