Helleruin – War Upon Man

Helleruin is een eenmansblackmetalband en dat is een reden om zowel mijn interne alarmbelletjes te laten rinkelen als reikhalzend uit te kijken naar wat debuutplaat War Upon Man gaat brengen. De reden: zwartgeblakerde eenmansprojecten vallen voor mij uiteen in twee categorieën. Categorie 1: heerlijk, geef meer! Categorie 2: waarom vallen mensen de wereld lastig met hun wanproduct? Ook Helleruin valt perfect in een van deze twee categorieën.

In dit geval de eerste. Al vanaf de eerste tonen vuurt het heerschap Carchost heerlijk smaakvolle rauwe black metal met een primitief randje op ons af. Denk aan de meesters van Mgła, maar dan met een minder krachtige productie. De zes tracks op dit debuut zitten echter verdomd goed in elkaar. Eigenlijk niet eens zo gek, want Carchost is als drummer betrokken bij Orewoet, dat in 2016 de geweldige EP Afrodisiacum der vroomheid uitbracht (de wereld heeft trouwens behoefte aan nieuw werk!). Verwacht dus mid-tempo tot snellere stukken vol variatie en met de nodige aandacht voor sfeerzetting zonder dat dat ten koste gaat van de felheid en boosheid, want Carchost zingt niet over bloeiende madeliefjes op een in het zonlicht badende heuvel.

Het mooiste nummer van de plaat is misschien wel No Elegance | Entrenchment: een 11:02 minuten durend, hypnotiserend oorgasme dat je bij de strot grijpt en pas laat gaan als je uitgeteld in de hoek ligt. Maar onderschat ook het magnifieke Naar de Aarde terug niet: ondanks de fade-out (zwaktebod!) een heerlijk nummer waar het piemeltje van iedere blackmetalliefhebber nèt iets strakker van gaat staan. Of anders wel het verrassende No Light Shines Through, waarin er fraai wordt gewisseld in tempo. En dan mag ook het afsluitende titelnummer er zijn, dat dit debuut met een trap in de maag afsluit.

Het is niet zo dat er met Helleruin flink buiten de lijntjes wordt gekleurd, zeker niet zelfs. Het is geen seconde vernieuwend of experimenteel, maar gewoon black metal zoals je dat graag gemaakt hoort worden. Rauw, old-school met een misantropisch tintje en genoeg gevarieerd om te blijven boeien. Zwart goud dus, dit War Upon Man. Heil Helleruin! Heerlijk, geef meer!

Score:

83/100

Label:

New Era Productions / Iron Scourge, 2021

Tracklisting:

  1. None of Us
  2. No Elegance | Entrenchment
  3. Passage
  4. Naar de Aarde terug
  5. No Light Shines Through
  6. War upon Man

Line-up:

  • Carchost – Alles

Links: