Helion – The Great Fall

In deze gekke tijden afreizen naar Italië is niet aan te raden. Gelukkig hebben virussen geen vat op muziek, dus kunnen we nog gewoon luisteren naar de uit Bergamo afkomstige band Helion. De band bestaat sinds 2012 en na drie EP’s is het nu dan tijd voor een langspeler. Het moet wel worden gezegd dat de drie songs van de laatste EP Legacy Of The Serpent ook de drie eerste songs op The Great Fall zijn.

We trappen af met een vrij standaard deathmetalgeluid. Veel blastbeats waarbij het mij niet zal verbazen als daar autotune voor is gebruikt. Ook het gitaarwerk en de grunts zijn zoals we ze wel vaker gehoord hebben. Wel moet gezegd dat het geheel uitstekend uitgevoerd is, zij het weinig verrassend.

Verrassend wordt het pas zo halverwege het tweede nummer, Tales of the Skytower, als al het drum- en gitaargeweld plaats maakt voor iets wat klinkt als een stukje filmmuziek met synthesizers en een koor en even later op zijn beurt plaats maakt voor een akoestische gitaar. Het haalt het tempo compleet uit het nummer en brengt je bijna in een kalme gemoedstoestand. Bijna, want op het moment dat je net rustig begint te worden schakelt het nummer weer helemaal over en knallen de drums en gitaren je oren weer binnen.

Ook op The Great Fall, het titelnummer, komt de akoestische gitaar terug. Eerst in het begin, wanneer deze samenspeelt met een basgitaar, maar ook later als intermezzo. Zo weet Helion een vrij standaard deathmetalalbum door twee nummers toch een verrassende wending mee te geven. Klinkt de band tijdens het standaardwerk als een dertien-in-een-dozijn band, dan weten de Italianen zich toch te onderscheiden door al het geweld los te laten en rustpunten in te bouwen.

Score:

85/100

Label:

Revalve Records, 2020

Tracklisting:

  1. Legacy Of The Serpent
  2. Tales Of The Skytower
  3. The Aten Rises
  4. A Dormant Energy
  5. Tauridian
  6. The Great Fall: I. Alpha Draconis; II. The Decree Of The Seven Sages’ III. Younger Dryas
  7. Heliopolis: Dawn Of The New Age

Line-up:

  • Massimiliano Cirelli – Zang, gitaar
  • Andrea Cividini – Basgitaar
  • Alessandro Francesco Caruso – Drums

Links: