Helga – The Autumn Lament

Vanuit de bossen in het Zweedse Dalarna, schrijft Helga vanuit een hut haar muziek. Door te leven in de wildernis met enkel een gitaar als gezelschap ontstaat er een uniek gevoel voor zelfreflectie bij het schrijven van de nummers. In de donkere maand december vorig jaar bracht zij haar debuut EP uit, getiteld Nebulous. Nu, deze herfst, is het tijd voor de opvolger, de EP (toepasselijk) getiteld The Autumn Lament.

Met invloeden vanuit post-rock, metal, folk en klassieke muziek weet Helga een unieke ervaring te capsuleren in een vijftal intense doch toegankelijke nummers, door middel van een soms duistere atmosfeer, maar met een prachtige droomstem.

Bij het eerste nummer van de EP was mijn interesse gepiekt om deze singer/songwriter verder te bestuderen. De muziek heeft een behoorlijk hoog folkgehalte, met chants en orkestratie aan toe, en de videoclip is ronduit geniaal. Een bijzonder verhaal uitgevoerd in… Nee, ik ga niets verklappen. Kijk zelf maar:

Deze bewondering bleef echter niet lang aanwezig, toen de EP hier thuis afspeelde. Misschien ben ik een beetje op het verkeerde been gezet door de eerste track, maar Into The Light klinkt totaal anders, meer als post-rock versus Christina Perri (je weet wel, van dat zoetsappige Twilight-themalied). Niet slecht hoor, neem dat van mij aan, maar wel een beetje ver buiten de Zware Metalen-categorie. In de hoop op enige redemptie luister ik verder, maar ik kom eigenlijk steeds tot dezelfde conclusie: Niet slecht, mooie stem, leuke verhaallijn in de nummers, maar het grijpt verder niet mijn aandacht. Wel een fijne plaat voor op de achtergrond om lekker mee te ontspannen, maar niet echt geschikt voor Zware Metalen.

Label:

Icons Creating Evil Art, 2019

Tracklisting:

  1. Mörker
  2. Into The Light
  3. Prophecy
  4. Worlds Apart
  5. Sleep Well, Rest In Peace

Line-up:

  • Helga – Zang, schrijfwerk

Links: