Michael Romeo – War Of The Worlds, Part I

Fans van Symphony X wachten al een tijdje op War Of The Worlds, Part I, het solo-album van Michael Romero. Grote vraag is natuurlijk of de rest van de wereld dat ook doet. We weten allemaal dat de beste man gitaar kan spelen, maar dat is geen garantie voor een geslaagd album. Dat is in het verleden wel gebleken uit releases van andere gitaristen.

Het is niet verrassend dat het overbekende boek van H.G. Wells als inspiratie diende voor dit album, maar ook de muziek van Bernard Hermann en John Williams waren een inspiratiebron, zo blijkt uit verschillende interviews met Romero. De eerste single van het album, Black, laat die invloeden al duidelijk horen. Het zware gitaar- en drumwerk is namelijk voorzien van een subtiele orchestrale achtergrond dat zorgt voor een dreigende sfeer. Het klinkt bij vlagen alsof er een compleet orkest meespeelt terwijl je daar enkele seconden later weer niks van terughoort en geniet van een lekkere gitaarsolo.

Black gaat naadloos over in het nummer F*cking Robots en dat valt absoluut op. Niet alleen door de opbouwende spanning in het begin van het nummer, maar ook zeker als er na zo’n dertig seconden enkele geluiden worden geproduceerd waar Skrillex jaloers op zou worden. Een mechanisch geluid dat ongetwijfeld de buitenaardse robots vertegenwoordigd. Het werkt wat mij betreft erg goed, want tijdens het nummer merk je de dreiging van die onbekende wezens.

De tweede single dan, Djinn. Zware gitaarriffs openen het nummer waarna langzaam maar zeker de melodieën toenemen. Ook in dit nummer gebeurt er weer van alles op de achtergrond terwijl de zang het verhaal blijft vertellen. Dit hele album werkt eigenlijk als een film waarbij de zang een verhaal vertelt en de muziek dat verhaal ondersteund. Zoals je kunt verwachten met een nummer dat Djinn heet, krijgen we hier een stukje oosterse sferen voorgeschoteld. Dit gebeurt op een manier die tekenend is voor het hele album. De muziek staat in dienst van het verhaal.

Michael Romeo heeft met War Of The Worlds Part I een lekker album afgeleverd. Het luistert lekker weg en het geheel staat dus in het teken van het verhaal. Er gebeurt veel op dit album maar nergens krijgt je als luisteraar het idee dat er puur wordt gespeeld om maar te laten horen hoe goed iemand technisch kan spelen. Geen overdreven solo’s dus. Dompel je een krap uur onder in de wereld van Michael Romeo. Je zult niet teleurgesteld worden.

Score:

90/100

Label:

Mascot Label Group, 2018

Tracklisting:

 1. Introduction
 2. Fear Of The Unknown
 3. Black
 4. F*cking Robotos
 5. Djinn
 6. Believe
 7. Difference
 8. War Machine
 9. Oblivion
 10. Constellations

Line-up:

 • Michael Romeo – Gitaar
 • Rick Castellano – Zang
 • John “JD” DeServio – Bas
 • John Macaluso – Drums

Links: