Heaven’s Damnation – Heaven’s Damnation

M. Bertram (Dysgnostic, Urkraft) in combinatie met A. Fjorgynn (Fjorsvartnir) op drums en L. Johansson (Serpent’s Lair, Genocide Doctrine, ex-Udånde) op zang vormen het Deense Heaven’s Damnation. Hun gelijknamige EP met vijf death-/blackmetalnummers komt via één van de zovele bekende platenboeren, Vendetta Records. Het was M. Bertram die het in zich voelde opborrelen om nog een EP te maken vol krachtige deathmetalnummers die de grens opzochten met black metal. Hij vond al snel twee  partners in crime. Het mag natuurlijk duidelijk zijn dat er in het extreem segment waarin wij ons manoeuvreren wel eens vaker gelijkaardige denkpistes tot stand komen. Het gaat dan op het einde van de rit natuurlijk ook gewoon om het resultaat. Een leuk weetje, maar zij die het extreme genre als hun broekzak kennen hadden het al gezien, Heaven’s Damnation is ook gewoon de titel van een nummer van de culthelden van Dissection. Dit nummer staat op de magnifieke plaat The Somberlain.

En in eerste instantie vermoed je wel wat Dissection-invloeden, zeker als je naar de eerste akoestische tonen van de intro luistert. Het daarop volgende eerste volledige nummer Storms, Floods And Fire neemt dan weer een andere bocht en slaat inderdaad de richting in van death metal met een behoorlijke blackmetalrand. De grove vocalen worden vaak afgewisseld met wat cleanere ondersteuning en dat past perfect. Het geeft wat extra dimensie aan het al dreigende karakter van de gebruikte gitaarthema’s. De obligate, razende doch melodieuze solo is natuurlijk ook van de partij. Op het einde van het nummer rochel je met plezier Storms, Floods And Fire uit volle borst mee.

Met heavymetalkeelklanken verrast Beneath Ruins. Erg brutaal nemen vervolgens de gruntende thema’s het gelukkig weer over. Vervolgens zijn de rollende basdrums en de op klassieke deathmetalleest geschroeide riffs weer je deel. The Crown Of Man sleept zich heerlijk vochtig en tochtig op gang. Een wat dramatiserende vocale partij past alzo perfect over de natte riffs en dito drum- en basfundamenten. De ritmische ondersteuning van bijkomende dreigende riffs met toms doet het nummer qua niveau nog wat stijgen. Het zal je om en bij de zeven minuten met gemak onder je koude kleren kruipen. Afsluiten doen de heren met Wheels Of Blood.

Indrukwekkend EP’tje als je het mij vraagt van dit Deense trio dat zich Heaven’s Damnation noemt! Aanschaf verplicht. Niks nieuws, niks origineels natuurlijk, maar wel vet geil in zijn huidige kleur en vorm. Als je nog plaats hebt in je online of fysieke platenkast, dan raad ik ook aan Urkraft daaraan toe te voegen. Daarnaast mag wat werk van Udånde ook niet ontbreken.

Label:

Vendetta Records, 2023

Tracklisting:

  1. Intro
  2. Storms, Floods And Fire
  3. Beneath Ruins
  4. The Crown Of Man
  5. Wheels Of Blood

Line-up:

  • M. Bertram – Gitaar, bas
  • A. Fjorgynn – Drums
  • L. Johansson – Zang

Links: