Heathen Foray – Oathbreaker

Het Oostenrijkse Heathen Foray kon in het verleden niet op echt positieve recensies rekenen. Leest u maar na: Heathen Foray – The Passage, Heathen Foray – Armored Bards, en Heathen Foray – Weltenwandel. Op het zesde volledige album wil de band, daar waar ze op voorganger Weltenbrand erg donker klonken, terugkeren naar haar roots van melodieuze death metal met folk- en paganinvloeden. Het pagangedeelte behelst hier geen traditionele instrumenten maar staat voor een terugkeer naar en het zich inzetten voor een beter milieu en duurzaam leven.

Het zal wel, maar we zijn uiteraard het meest geïnteresseerd in wat dit muzikaal oplevert. Heathen Foray brengt inderdaad veel melodie in haar muziek die neigt naar death metal. Neigt… want hoge tempo’s, brute gitaarriffs en extreme tekstuele uitspattingen worden achterwege gelaten. In plaats daarvan krijgen we een dikke veertig minuten aan groovende muziek die weliswaar geworteld is in death metal, maar ook bredere elementen. Stilistisch zijn er zo ook veel raakvlakken met power metal. Wanneer de gitaristen mogen soleren, gebeurt dat goed en met gevoel. De riffs laten daarentegen aan herkenbaarheid te wensen over. Daarvoor kabbelt het teveel voort en wil het heilige vuur niet ontbranden.

Tekstueel probeert Robert Schroll ons in Heimdalls Spross voor te houden dat het milieu naar de bliksem gaat, in 1000 Years Of Human Flesh wordt religieus geweld richting heidenen aan de kaak gesteld en in Ahnenreich worden zijn voorouders geëerd. Hij opereert daarbij in zowel het Duits als Engels. Hoewel het Engels gelukkig accentloos wordt gebracht, levert het een wat bevreemdend gevoel op. Helemaal waanneer in het titelnummer en het afsluitende Covenant Of Swords in beide talen wordt gezongen. Alsof je plaatselijke bakker ook ineens rookworst gaat verkopen. Zijn grunts zijn daarbij even verstaanbaar als inwisselbaar.

Toegegeven, in de vorm van Ahnenreih staat er een goed nummer op het album. Vooral de gitaren brengen veel melodie en het solowerk wordt fel en onstuimig ondersteund door de dubbele basdrum. Dit soort momenten zijn echter helaas te weinig aanwezig om Oathbreaker de middenmoot te laten ontstijgen.

Score:

70/100

Label:

Massacre Records, 2023

Tracklisting:

 1. Oathbreaker
 2. Leben
 3. Ahnenreich
 4. Heimdalls Spross
 5. Alivoli
 6. 1000 Years Of Human Flesh
 7. Raiment
 8. Covenant Of Swords

Line-up:

 • Robert Schroll – Zang
 • Jürgen Brüder – Gitaar
 • Alex Wildinger – Gitaar
 • Max Wildinger – Basgitaar
 • Marku “Puma” Kügerl – Drums

Links: