Heart – Live In Atlantic City

Om eerlijk te zijn ken ik Heart vooral van Alone en All I Wanna Do Is Make Love To You welke in de jaren ‘80 zo ongeveer elk rockballaduurtje op de radio wel een keer voorbij kwamen. Maar onder het motto ‘om het heden en de toekomst te begrijpen moet je de geschiedenis kennen’ pikte ik deze Live In Atlantic City uit de Zware Lijst.

Het betreft hier een CD/LP/DVD/Blu-ray uitgave van het optreden dat de band in 2006 gaf voor het VH1 televisieprogramma ‘Decades Rock Live’. Een gewoon optreden was het dus niet en dat blijkt ook al uit het blik gasten dat voor de gelegenheid werd opengetrokken. Vanuit de rockwereld betraden onder meer Dave Navarro (Jane’s Addiction), Duff McKagan (Guns ‘n Roses) en Alice In Chains het podium, terwijl ook de country scene zich niet onbetuigd liet middels afvaardiging van Gretchen Wilson en Carrie Underwood.

Bij een show voor televisie ga je natuurlijk niet je meest obscure nummers spelen en dat begrijpt Heart heel goed. De band brengt vooral een greatest hits set met – voor het eigen plezier of om ook de niet-fan te boeien? – een tweetal Led Zeppelin covers.

Op de uitvoering van knallers als Bebe Le Strange en Crazy On You is werkelijk niets aan te merken. Het geluid is goed (gelukkig geen gladde jaren ’80 productie), de samenzang is soms hemels en de stem van zangeres Ann Wilson staat het hele optreden lang als een huis. Dat laatste zelfs zodanig dat de gastzangeressen erg hun best moesten doen om niet volledig van het podium geblazen te worden.

Niet van het podium geblazen werd Rufus Wainwright die er slim genoeg voor kiest om een volledig eigen, maar goede invulling te geven aan de zanglijnen van Dog And Butterfly. Meest opvallende track (van Heart dan, we komen hier op terug) is Lost Angel. Deze nieuwere track – nou ja, 2004 – begint als akoestische rockballad, maar kent een heftiger middenstuk met een werkelijk hemeltergend mooie gitaarsolo. Rondom die solo is er alle ruimte voor Ann Wilson die nog maar eens laat horen dat ze een telefoonboek nog met gevoel zou kunnen zingen. Hier klinkt de band zelfs verrassend actueel.

Zelf was ik – indachtig de prachtige cover die de band van Stairway To Heaven bracht en die Robert Plant zelfs tot tranen toe roerde (zoek maar eens op YouTube) – vooral benieuwd naar de twee tracks van Alice In Chains op de setlist. Maar juist hier laat men het stokje wat vallen. Allereerst worden de nummers gebracht door Alice In Chains zelf ondersteund door Duff McKagan op gitaar en doen – zo te horen – de dames Wilson nauwelijks mee. Wat echter nog vreemder is, is dat we op Would? toch duidelijk een gastzanger horen die om een of andere reden – we kunnen wel iets bedenken – op de hoes van het album en in de persrelease op geen enkele manier genoemd wordt. Het is hier namelijk Phil Anselmo (teveel om op te noemen, maar vooral ex-Pantera) die hier samen met Jerry Cantrell de zang voor zijn rekening neemt. Nu haalt hij daarbij (uiteraard) niet het niveau van Layne Staley, maar bijzonder is het natuurlijk wel! Op het opvolgende, wat wiebelige Rooster is er meer bemoeienis van Heart zelve in de vorm van wat achtergrondzang.

Daarna staan de dames Wilson echter weer ‘center stage’ om er nog vijf nummers vol voor te gaan. Afgesloten wordt met een heftige versie van Barracuda, waarbij alle gasten nog eens acte de présence geven. Als stevigste nummer is het een geslaagde apotheose van een (heel) goed maar soms wat merkwaardig optreden.

Label:

V2 Records, 2019

Tracklisting:

 1. Bébé Le Strange
 2. Straight On
 3. Crazy On You
 4. Lost Angel
 5. Even It Up
 6. Rock ’N Roll
 7. Dog And Butterfly
 8. Would?
 9. Rooster
 10. Alone
 11. Magic Man
 12. Misty Mountain
 13. Dreamboat Annie
 14. Barracuda

Line-up:

 • Ann Wilson – Vocalen, gitaar
 • Nancy Wilson – Gitaar
 • Craig Bartock – Gitaar
 • Debbie Shair – Toetsen
 • Mike Inez – Bas
 • Ben Smith – Drums

Links: