Head First – Head First

In 1990 speelde de Fin Kärtsy Hatakka in twee bands: Head First en Waltari. Die laatste scoorde in 1991 een internationale platendeal en Head First werd in de ijskast gezet. Een paar jaar geleden kwamen de bandleden van Head First elkaar weer tegen en besloten in het thuisland wat optredens te doen. Dat beviel blijkbaar dermate goed dat werd besloten enkele oude nummers en wat nieuw geschreven materiaal op te nemen en daar is dan ineens, na ruim dertig jaar, het debuut van een band die al langer dan drie decennia bestaat. Deze werd opgenomen met drie originele leden, alleen bassist Jesper Anastasiadis is nieuw.

Head First maakt een mix van pop, punk, metal met heel veel funk-invloeden. Het is niet mijn dagelijkse kopje thee en wijkt behoorlijk af van hetgeen er doorgaans op Zware Metalen wordt besproken. Zoals gezegd is het allemaal erg funky en dat resulteert in en swingend album. De basgitaar is in alle nummers erg aanwezig en dat moet ook wel want het is dit instrument dat het album nèt dat beetje meer geeft. Uiteraard wordt er geslapt (Never Understood A Word), wordt er een dikke groove neergelegd (Larger Than Movies) en gebromd (Alive). Allen zijn luistertips, dat wel!

Op vocaal gebied vliegt het werkelijk alle kanten op. Melodie lijkt ondergeschikt aan het uithalen in de hoogte en funky/rap-achtige zanglijnen. Of het je ding is, mag je zelf bepalen. In de hogere regionen klinkt Hatakka in mijn ogen enigszins naar Prince en dat zegt wat: hij heeft een goede stem maar met metal of rock heeft het niet heel veel te maken. Andere muzikale referenties zijn Frank Zappa, Primus en Pixies. Die laatste twee vooral vanwege de niet aflatende drang om constant te experimenteren en een aparte invalshoek te zoeken

Gitaarriedeltjes en jazzy akkoorden vullen ieder gaatje in de muziek mooi op. Knap gedaan. Je moet echter wel van deze hak-op-de-tak overgangen houden. Feit is dat de vier muzikanten hun instrument uitstekend beheersen, er genoeg te beleven valt (luister dit album maar eens met een koptelefoon) en dit gewoon een prima debuut is. De muziek is soms net zo grillig als de geschiedenis van de band.

Nog niet eerder in mijn carrière had ik zoveel moeite met het geven van punten aan een plaat. Echte metalheads kunnen hier niets mee en geven het een dikke onvoldoende. Is je horizon heel erg breed, dan vind je dit fantastisch. Ik ben maar ergens in het midden gaan zitten. We zien de opvolger van Head First wel ergens in 2052 verschijnen?

Score:

75/100

Label:

Metalville Records, 2022

Tracklisting:

 1. Larger Thn Movies
 2. Shine All The Time
 3. Sand Castles
 4. Stars of Life
 5. Never Understood A Word
 6. Alive
 7. Assembly
 8. Freedom’s A Fake
 9. Kick
 10. New Adventures
 11. Daddy Long Legs
 12. Deaf Rap
 13. Lot Of Me
 14. Batman Gang Bang
 15. Sleepwalk

Line-up:

 • Kärtsy Hatakka – Zang
 • Jaani Marttila – Gitaar
 • Jesper Anastasiadis – Basgitaar
 • Sami Timonen – Drums

Links: