Haxandraok – Ki Si Kil Ud Da Kar Ra

Kijk, het mag ingewikkeld zijn. Ik heb het liever niet en daarmee ben ik eerlijk en recht door zee. Zo zijn er bands die epistels, stukken proza of – beter nog – fantasierijke verhalen neerpennen en daaruit teksten distilleren. Denk bijvoorbeeld aan het weliswaar machtige Bal-Sagoth dat heden ten dage door het leven gaat als Kull (daar zanger, schrijver “Lord” Byron Roberts niet meer actief is binnen de band). Zo zijn er ook bands die vanuit een bepaalde overtuiging (al dan niet geloofsgerelateerd, een levensvisie of dergelijke) hele boeken en vellen papier vol schrijven en daaruit teksten distilleren. Tot deze laatste categorie van bands behoort Haxandraok, noem het om het simpel en eenvoudig te houden de categorie van de occulte blackmetalbands. Haxandraok valt blijkbaar terug op eeuwenoude geschriften over hekserij en tovenarij. Dat mag allemaal, maar ik ga er niks over opzoeken, het is me allemaal te complex en te ingewikkeld. Als de muziek maar goed is, want daar start het.

De twee heren in deze band kennen de ondoorgrondelijk wereld van de black metal. Zo is Saevus actief binnen onder andere Shibalba, Devathron maar ook Acherontas. M. of Marcello, zou eveneens actief zijn binnen Besatt en Inferno. En inderdaad daar liggen ook muzikaal de raakvlakken.

Je krijgt een stevige pot black metal te horen waarop alles geënt zit. Daar boven, tussen of onder hoor je heel wat repetitieve bezwerende partijen, zij het vocaal of muzikaal. Muzikaal gebeurt dit onder de vorm van eigenaardig aanvoelende gitaarpartijen (soms wat Oosters aandoend – The Temptress Of Ud Da Kar Ra of Lilith Unbound) of aparte drumritmes. Vocaal gebeurt dit onder de vorm van verschillende stemmen, screams, vertellende (eerder klagende) of declarerende lijnen. Zo zit het geheel sterk en goed in elkaar en is het gevoel dat de heren willen overbrengen direct daar. Mede ook door het afsluitende – eerder instrumentale – La Sorciere Rouge wordt er een duidelijk occult stempel gedrukt. Er staan maar vijf nummers op deze plaat en aangezien dat laatste nummer dan ook, naar mijn gevoel, geen volwaardig nummer is, vind ik het persoonlijk toch allemaal wat kort.

Tja, het is niet mijn ding. Het kan me niet bekoren noch boeien. Slecht is het niet en fans van bovengenoemde bands kunnen rustig hun zuurverdiende centen in deze plaat steken. Ben je echter opzoek naar iets anders of wil je nog wat investeren in cadeaus voor het einde van het jaar, dan zou ik eerder dat doen. Toch één van de mindere releases op Ván Records.

Score:

70/100

Label:

Ván Records, 2019

Tracklisting:

  1. The Temptress Of Ud Da Kar Ra
  2. Ba’al Zed Bul At The Gates Of Nox
  3. Tower Sub Rosa
  4. Lilith Unbound
  5. La Sorciere Rouge

Line-up:

  • Marcello – drum, percussie, zang
  • Saevus H. Aldra-Al-Melekh – gitaar, bas, zang

Links: