Havukruunu – Uinuos Syömein Sota

Havukruunu is een Fins duo, dat black metal speelt die in het verlengde ligt van zijn landgenoten Moonsorrow, maar ook voorzien is van een drupje Zweedse melancholische melodieën. Dit Uinuos Syömein Sota is een erg sterk album. En dan te bedenken dat dit nog maar nummer drie in het rijtje is. Nochtans bestaat de band al sinds 2013. In den beginne kwamen er, zoals zo vaak, enkel wat demo’s en singles uit. Alle mij fijntjes ontgaan. Dit Finse duo heeft een ideale mix gevonden van snelheid gekoppeld aan verfrissende doch ijskoude melodieën, huppelende folkachtige passages en verdomd sterke paganeske samenzang.

Waar te beginnen? Laten we starten met die sterke paganeske samenzang die je direct katapulteert naar een willekeurige plaat van Moonsorrow, onmiddellijk gevolgd door een hemelse blastpartij. Deze vind je terug op het titelnummer waarmee deze nieuwe langspeler opent. Het folky begin van het daaropvolgende Kunnes Varjot Saa, is evenmin te versmaden. Al wat het maar voor dat viriele samenspel tussen de gitaren en de bas.

Tevens zit er een ongelooflijk lekker door heavy metal geïnspireerd stukje in Pohjalan Tytär, een nummer dat zich zo ontplooit tot een episch, heroïsch werkstuk. En als dan op hetzelfde elan wordt verder gegaan met door een krachtig thema gedragen Kuin Öinen Meri, dan kan je in het midden van het album al meteen besluiten dat er nog geen slecht nummer gepasseerd is en waarschijnlijk ook niet zal passeren. Wat de heren goed doen, en dat hoor je in dit nummer ook, is het toevoegen van eigen accenten. Ditmaal doen ze dat door een korte doch vernuftige solo te integreren. Uinuos Syömein Sota is alzo dus een herkenbaar album geworden maar tegelijk ook één waarbinnen diversificatie en eigenheid belangrijk zijn.

Gewoonweg sterk album, zelfs in putje zomer krijg je het ijskoud, krijg je kippenvel. Als je als band daartoe in staat bent, dan verdien je wat extra aandacht! Voor fans van Moonsorrow die weliswaar de nummers wat korter en minder beladen en gevuld zien.

Score:

90/100

Label:

Naturmacht Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Uinuos Syömein Sota
  2. Kunnes Varjot Saa
  3. Ja Viimein On Yö
  4. Pohjalan Tytär
  5. Kuin Öinen Meri
  6. Jumalten Hämär
  7. Vähiin Päivät Käy
  8. Tähti-yö Ja Hevoiset

Line-up:

  • Stefan – Zang, gitaar
  • Kostajainen – Drums, percussie

Links: