Hammerfall – Hammer Of Dawn

Hammer Of Dawn opent best sterk. Brotherhood is naar mijn gevoel één van de beste nummers op het nieuwste album. Eerlijk waar, het deed me bij momenten aan het oude Iron Maiden denken, althans tot de track uiteenspat in de verschillende kleuren van power metal. Heerlijk up tempo hoor. Naar het einde toe een obligatoir gitaarsolootje ertussen, u kent dat wel. Ik kan het alvast wel hebben. De trend is hiermee gezet. Ziehier de nieuwe plaat van het Zweedse Hammerfall!

De fans hebben er drie jaar op gewacht en met ietwat vertraging volgt hier de recensie. Hammer Of Dawn van Hammerfall kwam namelijk op 25 februari jongstleden uit. Het was ons bij Zware Metalen niet ontgaan hoor. Zo konden jullie vorige week Nieks interview met gitarist Oscar Dronjak reeds nalezen. Een aanrader indien jullie dit zouden hebben gemist. 

Eigenlijk hoef ik jullie deze band natuurlijk niet meer voor te stellen. Alle albums sinds het bij de fans minder populaire Infected (2011) werden ook door ons besproken. De Zweedse powermetalband is een graag geziene gast op festivals omdat hij steevast het publiek meekrijgt. Dat is met de albums niet anders. Feestmetal, vikingmetal, dansmetal. Noem het wat je wilt. Het slaat gewoon aan!

Deze Hammer Of Dawn is al de twaalfde plaat van de band. Je kan dus gerust stellen dat we hier met een gevestigde naam te maken hebben die niets meer te bewijzen heeft. En eerlijk? Dat voel je wel. Het album staat vol melodische meezingers. Het gewaagde uitstapje naar de meer traditionele heavy metal wordt dus niet herhaald. Ik heb het natuurlijk over Infected, de plaat uit 2011 die de fans leek te verdelen. Weinig verrassend vind ik dit de bands beste album! Nee, deze Hammer Of Dawn is meer op de echte fans van de band gericht en niet op omhooggevallen muziekrecensentjes zoals ik.

De plaat is strak geproduceerd en goed geschreven. De band kent zijn achterban en brengt voor ieder wat wils. Epische heldensongs als No Son Of Odin, poppy metalschlagers als Reveries en uiteraard een leuke ballade als Not Today. Op Venerate Me is zelfs een leuke gastverschijning van niemand minder dan King Diamond. Deze fanboy’s hart slaat even over. Ik vind deze track trouwens, los van onze Deense vriend, misschien wel het beste nummer op de plaat. Lekkere flow, gierende gitaren en doorlopend een lekker klinkende ritmegitaar. Van het al genoemde Reveries ben ik overigens geen fan. Daar is het vervelende nanananana-refrein niet vreemd aan natuurlijk. De ritmegitaar en sologitaar bevallen me echter wel heel goed. Dronjak en Norgren zijn gewoon uitstekende gitaristen en dat bewijzen ze keer op keer. Hoedje af voor deze gasten hoor.

De band speelt het naar mijn gevoel echter te veel op veilig. De nummers zijn stuk voor stuk gemaakt volgens een gepokte en gemazelde formule: epische refreinen, snelle gitaren met hier en daar een flitsende gitaarsolo en natuurlijk onderwerpen die dicht aanleunen bij de fantasywereld. Ja, ik weet wel dat dit als definitie voor het gehele genre kan gelden, maar toch voelt het wat goedkoop aan bij momenten. Voor de fans van power metal is dit album echter een feest en dat is wat telt. Ikzelf hoor zoveel kwaliteit in deze groep, dat ik me niet kan ontdoen van het gevoel dat er muzikaal zoveel meer mogelijk is. Oh ja, het is een druiloor die daarover klaagt. Laten we eerlijk zijn met elkaar. Deze recensie gaat jouw mening over de band niet veranderen. Ofwel ben je fan, ofwel doet de muziek je gewoon weinig. Ik heb respect voor deze band. Het zijn uitstekende muzikanten. Dit twaalfde album in het groepsrepertoire steekt er uiteindelijk misschien niet bovenuit, maar zit wel uitstekend in elkaar. Dus ja, Hammerfall bewijst met dit album dat het nog steeds aan de top staat van de Europese power metal. Alles wijst er trouwens op dat de band daar nog wel even zal blijven meedraaien.

Score:

80/100

Label:

Napalm Records, 2022

Tracklisting:

 1. Brotherhood
 2. Hammer Of Dawn
 3. No Son Of Odin
 4. Venerate Me
 5. Reveries
 6. Too Old To Die Young
 7. Not Today
 8. Live Free Or Die
 9. State Of The W.I.L.D.
 10. No Mercy

Line-up:

 • Joacim Cans – Zang
 • Oscar Dronjak – Gitaar
 • Pontus Norgren – Gitaar
 • Fredrik Larsson – Basgitaar
 • David Wallin – Drums

Links: