Hammerfall – Dominion

Ja hoor, daar zijn ze weer! Het Zweedse Hammerfall, één van de grootste powermetalbands ter wereld, brengt het inmiddels elfde studioalbum uit: Dominion. Onlangs waren de heren nog in Nijmegen, op Fortarock, waar ze een spectaculaire show gaven en een enkel nummer van het nieuwe album speelden. Getiteld (We Make) Sweden Rock, is dit nummer een eerbetoon aan de grote hoeveelheid succesvolle Zweedse rock -en metalbands. Een erg pakkend nummer met tevens een gave videoclip, waar foto’s voorbij komen van de bands die worden geëerd. Kom, we doen een wedstrijdje: hoeveel bands en artiesten kan jij bij naam noemen uit de foto’s die in de clip voorbij komen? Laat het ons weten!

Hammerfall draait inmiddels alweer mee sinds 1993 en heeft een flinke lijst aan albums, singles en EP’s op hun naam staan. Lang niet alles werd even goed ontvangen, maar gemiddeld genomen scoort de band toch aardig hoog met hun stevige mix tussen powermetal en het oh zo heerlijke heavy metal. Plaat nummer elf bestaat uit twaalf nummers en heeft een totale speellengte van zo’n vijftig minuten. Hoog tijd om dit eens  aandachtig door te nemen. Of zoals de band zelf graag zegt: “Let the hammer fall!”.

Het eerste nummer gaat van start en gelijk voelt het vertrouwd. We starten met kalme melodielijnen, maar al gauw is de zo bekende klank present en begint Joacim als vanouds met een spatzuivere zanglijn. Onlangs was hij dus nog te horen op Fortarock, waar hij subliem zong, dus het is niet moeilijk te geloven dat hier geen tonnen aan productielagen over zijn stem zijn gezet, maar het ook daadwerkelijk de kwaliteit van de stem van de beste man is. De drums en gitaren zijn weer van hoge kwaliteit, alsook de fenomenale gitaarsolo’s. Het soleerwerk van Hammerfall is al bij jaar en dag mijn favoriet in het powermetalgenre en ook nu stelt dit absoluut niet teleur.

Samen met de tracks Testify en One Against The World, is het vooral genieten van een nostalgische klank en vooral goede muziek. Vooral de laatstgenoemde track bevat een hoog meezinggehalte en is erg pakkend. Zo ook met de track Dominion, maar deze krijgt nog extra bonuspunten vanwege een zeer gaaf uitgevoerde clip: kastelen, duivelse wezens, Lucifer, de hel, een onheilige storm en aan het einde van de clip een strijder die vanuit de wolken neerdaalt. Heerlijk cliché en toch erg leuk.

Halverwege de plaat volgt er een ballad, met de track Second to One en kunnen onze metaloortjes even uitrusten en bijkomen van de eerste helft. Prachtig pianowerk, een mooie zanglijn, een licht droevige toon gedurende de eerste helft van de track en niets anders dan een briljante en magische gitaarsolo (een zogeheten ‘tearjerker’) in de tweede helft. Pak uw aanstekers (of uw telefoons met zaklamp) maar vast bij de hand! De tweede helft van het album pakt de luisteraar gelijk bij de lurven als de stevige track Scars of a Generation door de speakers raast op hoog tempo. Tremolo picking, stevige dubbele bassdrum en een aantal bescheiden falcetto’s van Joacim voeren de hoofdlijn in het nummer, maar het is vooral gewoon lekker headbangen en genieten van een goede plaat. Dit is wel een favoriet!

De daaropvolgende track, Dead by Dawn, is ook zeker de moeite waard, met zijn pakkende refrein. Ook hier is het energieniveau van een degelijk niveau en is het vuiststotend genieten. De laatste vier tracks op het album behouden dezelfde impact en ruigheid, waar bij Battleworn een kleine onderbreking van nog geen veertig seconden plaats vindt met slechts twee riffende gitaren en eindigen we met een nummer waarvan de titel zeer toepasselijk is. And Yet I Smile weerspiegelt exact het gevoel dat ik ervaar na elke luisterbeurt van Dominion.

Hammerfall laat met dit album horen dat zij nog steeds bij de grootheden der krachtmetaal horen en dondersgoed weten hoe je muziek moet schrijven. Het overstijgt niet het debuutalbum, Glory To The Brave, maar scoort wel degelijk beter dan het uit 2016 afkomstige Build to Last, wat ook al niet slecht scoorde. Een solide album om lekker van te genieten op zowel de voor-als achtergrond.

Zware tip: Op 3 februari 2020 staat Hammerfall in De Doornroosje in Nijmegen en twee dagen later in Trix in Antwerpen. Voor elke liefhebber van powermetal kan ik je aanraden om gauw die hamer te laten vallen en een kaartje te bestellen. Dit is een band die je gezien moet hebben!

Score:

86/100

Label:

Napalm Records, 2019

Tracklisting:

 1. Never Forgive, Never Forget
 2. Dominion
 3. Testify
 4. One Against the World
 5. (We Make) Sweden Rock
 6. Second to One
 7. Scars of a Generation
 8. Dead by Dawn
 9. Battleworn
 10. Bloodline
 11. Chain of Command
 12. And Yet I Smile

Line-up:

 • Joacim Cans – zang
 • Oscar Dronjak – gitaar
 • Pontus Norgren – gitaar
 • Fredrik Larsson – basgitaar
 • David Wallin – drums

Links: