Hamka – Multiversal

Deze Franse symfonische band bracht zijn debuut uit in 2005 en nu, twaalf jaar later, is er een tweede album. Ondertussen is er weliswaar veel gebeurd. Men lag jaren stil door persoonlijke omstandigheden en er zijn twee nieuwe groepsleden aan boord. Nu laten de heren en dame veertien powermetalstukken op de wereld los. Eigen aan dit soort muziek is het gebruik van zwaar aangezette synthesizertapijten en veel gebruik van koren in de refreinen. Als je dan als onderwerp oorlog en victorie neemt, dan heeft u meteen een beeld. Zo ongeveer heel de wereldgeschiedenis komt aan bod en misschien is dat toch wat veel van het goede.

Hamka heeft zeker wat mogelijkheden in huis, maar de beste mensen doen er zo weinig mee. Alle nummers beginnen vrij sterk, maar vervallen dan in een berg gruwelijke genreclichés: een epische intro, kalm tussenstuk, opbouw naar het refrein met aanzwellende synths, het refrein zelf met zwaar aangezette koren, kalm tussenstuk, weer die opbouw en dat refrein, de verplichte solo en dan een theatraal slot. En dat dan veertien keer na elkaar… Het klopt ook vaak niet. Het nummer Innerconviction, bijvoorbeeld: Al in de eerste minuut gaat de drummer een maat sneller spelen en het is zeer de vraag of dat de bedoeling was. En plots is daar een fluit! Een fluit verdomme! Dan valt de zang eroverheen en die is op zijn zachtst gezegd zwakjes. Het refrein komt uit een popnummer en wordt achtervolgd door een ritme dat in dit nummer slaat als een tang op een varken. Meligheid troef dus. Dit is duidelijk zo een hap muziek die digitaal in elkaar gestoken is en dan haastig aan elkaar is geplakt. Alleen is de lijm hier en daar niet zo heel sterk. Bekijk even de video en oordeel vooral zelf.

Een album als dit kan je nog verwachten van een beginnende groep die vrij snel een release doet, maar niet van een band die al veertien jaar bestaat. Misschien had hier veel meer ingezeten, misschien ook helemaal niet. Zo getalenteerd zijn deze kerels niet en de stem van de Spaanse zangeres is goed, maar toch ook eerder doorsnee. Het blijft een simpele vaststelling dat deze Multiversal nergens de kwaliteit haalt om boven de doorsnee brei uit te komen. Om één keer te beluisteren en daarna nooit meer, vrees ik.

Score:

65/100


Label:

Fighter Records, 2017

Tracklisting:

 1. Buried Roots
 2. Ignition
 3. Ghosts of Desert
 4. Sand Glass
 5. Eyes of Twilight (Part I)
 6. Eyes of Twilight (Part II)
 7. Rising Atlantis
 8. Eden Garden
 9. Seventh Sea’s Sky
 10. Legend’s Empire (Part I)
 11. Legend’s Empire (Part II)
 12. Re-vo-lu-ti-on
 13. An End On Earth?
 14. Eden Garden (Spanish Version)

Line-up:

 • Elisa C. Martin – Zang
 • Willdric Lievin – Gitaar
 • Julien Negro – Gitaar
 • Alexandre Ardisson – Bas
 • JB Pol – Drums

Links: