Hail Spirit Noir – Eden In Reverse

Het Griekse antwoord op het Noorse Solefald heet Hail Spirit Noir. Weliswaar zijn de Grieken in hun sound meer experimenteler, progressiever. Dit komt veelal door hun link met de jaren ’80 elektro. De sound hiervan hier is vaak erg spacy en psychedelisch te noemen. Blijkbaar is ook Lars Nedland (Solefald, Borknagar) van de partij: hij komt wat bijklussen op het nummer Crossroads. En alzo is de brug helemaal gebouwd tussen de Grieken en de Noren. Een brug kan eveneens gebouwd worden naar Finland (Oranssi Pazuzu) of er kan een autostrade aangelegd worden, als je toch de brug met Noorwegen al hebt, met de vrienden van Ulver. Soms lijkt de zang ook qua kleur en timbre wat op die van Jonas Renkse van Katatonia en dan zitten we in Zweden.

De Grieken hebben er eveneens voor gekozen om de thematiek omtrent de tuin van Eden te herschrijven vanuit een surreëel perspectief, dit levert een overtuigende interactie op tussen tekst, muziek en artwork. Nu, dit album van dit sextet nog trachten te doorgronden…

Het psychedelische, door multipele synth-lagen gedragen Darwinian Beasts piept en brommelt de plaat op gang. Het begin van het aansluitende Incense Swirls lijkt in de eerste maten nog een nummer geschroeid op typische metalelementen doch al snel nemen de synths en ook een ronkende bas het over. Dezelfde start bij Alien Lip Reading, wat hier opvalt is de eerder donkere, warme vocale partij. De structuur en uitvoering van dit wat getripte nummer doet me erg sterk, aan het eerder vermelde Solefald, denken. Ook de screams op het einde van dit nummer. En dan, voor mij, het enige echte hoogtepunt op dit album, Crossroads. Een track waarvan het niveau de rest overstijgt door de zang van Nedland en ik vermoed dat hij ook wat synth-riedels heeft ingespeeld, heerlijk nummer mede ook door op de juiste maten de baskicks en de blastbeat te plakken.

Wat duidelijk is, niet een plaatje wat je even zo maar tussendoor opzet. Het is een plaat voor meerdere luisterbeurten. Heb ik het vaak moeilijker mee, het moet immers direct duidelijk zijn: de vork zit in de steel of niet. Dat heb je hier niet, fans van bovenstaande bands kunnen deze plaat blindelings aanschaffen. Ik grijp terug naar Solefald’s Neonism of Pills Against The Ageless Ills.

Score:

70/100

Label:

Agonia Records, 2020

Tracklisting:

 1. Darwinian Beasts
 2. Incense Swirls
 3. Alien Lip Reading
 4. Crossroads
 5. The Devil’s Blind Spot
 6. The First Ape On New Earth
 7. Automata 1980

Line-up:

 • Haris – synth
 • Theoharis – zang, gitaar
 • J. Demian – bas, akoestische gitaar
 • Sakis Bandis – synth
 • Cons Marg – zang
 • Foivos Chatzis – drum

Links: