Hagetisse – The Fountain of Fallen Stars

De laatste release die van deze Nederlandse blackmetalband, Hagetisse, werd besproken, viel nog in de tien tengels van de heer Al Foet. Het ging om de plaat The Seven Sorrows of the Virgin uit 2020. Tussen dat album en deze nieuwste The Fountain Of Fallen Stars zit er nog De Verminkte Stilte Van Het Zijn. En zijn we er dan? Natuurlijk niet, nog lang niet. Want is niemand minder dan M. de Jong die achter dit Hagetisse zit. Iets wat ieder van jullie al lang wist natuurlijk. Deze heer wordt geroemd en geeërd voor al zijn werk dat hij al deed in ons geliefde blackmetalland. Gnaw Their Tongues, Dodenbezweerder en nog zo veel meer lekkers kwam met de hulp van hem tot stand.

Hagetisse is een band waarmee de heer De Jong terug wil naar het oudere werk van Ulver en Funeral Presence. De muziek: het geheel moet je de dieperik in sleuren, trekken en je tot wanhoop aanzetten. En zonder verpinken kan je natuurlijk stellen dat dat wel zal lukken.

Furieus en aan een razende vaart, nemen een aantal gitaarpartijen het heft in handen en dit aan hoge snelheid. Solerend wordt er zich een weg gezocht naar de eerste krijsende vocalen. Dwars door de tijd ruik je de verbranding merk je na afloop nog minuten lang nasmeulen. Niets of niemand wordt ontzien. Alles moet aan gort geslagen of aan gruzelementen geklopt worden. Veel tijd heb je niet om van het water van de fontein te genieten. Het lijkt wel of het water niet op rustig maar op hoog tempo en erg boosaardig in je smoelwerk wordt gegooid. Een bijzonder hoog tempo wordt op het tweede nummer aangehouden, het lijkt wel of dit nodig is om de verschillende prikkelende gitaarthema’s in het gareel te houden. Opzwepend en dus erg dynamisch komt Als alles een laatste keer is tot leven. Er lijkt op een bepaald moment een partij verloren te lopen maar dat wordt vervolgens ontkracht door een boze stem die je weer tot de orde roept. Er blijken in het hoofd van de heer M. de Jong alleen maar duistere gedachten en ideeën te zitten. Getuige hiervan de brutale licht melodische partijen in De ogen van de nacht. Het kan natuurlijk niet anders dan dat deze aan een hels tempo op je worden losgelaten met de hulp van pitsend en priemend soleergeweld welteverstaan.

The Fountain Of Fallen Stars van het Nederlandse Hagetisse of beter geschreven van M. de Jong ofwel Mories, is een robuust, korzelig blackmetalplaatje geworden met heel wat innovatieve en licht speelse partijen dat heel gemakkelijk via de geijkte kanalen de jouwe kan worden. We zetten toch het (kap) mes niet in je uitgaven of toch?

Score:

75/100

Label:

Kapmes Records, 2024

Tracklisting:

  1. Dwars door de tijd ruik je de verbranding
  2. Drink From the Fountain of Fallen Stars
  3. Als alles een laatste keer is
  4. De sterren sterven langzaam uit
  5. De ogen van de nacht
  6. De troon blijft leeg
  7. Verdrinken in angst
  8. The First Dark

Line-up:

  • M. De Jong – Zang, alle instrumenten

Link: