Hackberry – Hackberry

Hackberry is een vijfkoppige band uit het schitterende Groningen die instrumentale, progressieve rock ten gehore brengt. De band heeft met Desert Orchid een EP achter zijn naam staan en nu krijgen we een eerste langspeler. Slechts vier nummers maar wel een speelduur van drie kwartier. Liefhebbers van de EP zullen merken dat die als een track is toegevoegd aan dit album.

We beginnen met het nummer Ophidian Strike dat een speelduur heeft van maar liefst achttien minuten. Dat is achttien minuten zonder zang. Achttien minuten alleen drums, bas, toetsen en gitaar! Dat klinkt heel lang en heel saai en ik kan je vertellen dat dat het totaal niet is. Er gebeurt namelijk zo ontzettend veel in die achttien minuten dat de muziek nooit saai wordt. Niet dat Hackberry heel chaotisch klinkt en maar zoveel mogelijk laat gebeuren om te laten horen hoe goed ze kunnen spelen. Nee, de composities golven schitterend in elkaar over zoals eb en vloed dat doen aan het strand.

Het tweede nummer, Miraggio, voelt alsof je naar klassieke muziek als die van Bach of Beethoven zit te luisteren die halverwege wordt omgezet in moderne rock. Een heel lief en breekbaar pianodeuntje dat even later met gitaar en drums wordt verrijkt waardoor het heel krachtig overkomt. Aboard laat horen dat de band ook wat steviger materiaal niet uit de weg gaat. Een scheurende gitaar voert bij het begin van dit nummer de boventoon en langzaam maar zeker hoor je het gitaarspel zachter en helderder worden.

Dit is muziek om naar te luisteren en je in onder te laten dompelen. Ik kan niet onder woorden brengen wat er allemaal gebeurt op dit album, dat moet je gewoon zelf beluisteren. Snel de LP bestellen dus, via de Bandcamp van de band (link hieronder). Pas wel op dat je niet in de muziek verdrinkt!

Score:

90/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

  1. Ophidian Strike
  2. Miraggio
  3. Aboard
  4. Desert Orchid

Line-Up:

  • Francesco Bonardi – Gitaar
  • Marijn de Boer – Gitaar
  • Tim Hidskes – Keyboard
  • Simon Venema – Basgitaar
  • Chris Bechtum – Drums

Links: