HAAVARD – Haavard

Håvard Jørgensen is in blackmetalland en ver daarbuiten geen nobele onbekende. We kennen hem als lid van Satyricon en Ulver. Nog niet zo lang geleden richtte hij met een aantal (ex-)leden van Dødheimsgard het fantastische Dold Vorde Ens Navn op. Dat resulteerde in 2019 in het erg sterke Gjengangere I Hjertets Mørke en het daaropvolgende schitterende debuutalbum, Mørkere. Deze plaat kwam uit eind 2021 via Prophecy Productions, het label dat ook deze Haavard uitbrengt. De heer Jørgensen brengt op dit Haavard geen allesvernietigende black metal ten berde. Hij brengt dark nordic folk. Dat wil zeggen veelal instrumentale gitaargerichte muziek voorzien van druppels en drupjes synth gecombineerd met viool, cello, fluit en accordeon. Als muzikant en als recensent kan ik enkel maar het diepste respect opbrengen voor de heer Jørgensen en zijn muzikale zieleroerselen.

Maar liefst dertien nummers heeft hij verzameld ergens tussen 2014 en 2018. Pas in 2020 werd het mixing proces in gang gezet. Je kan dus rustig stellen dat er afdoende tijd werd genomen om deze gelaagde muziek tot zijn recht te laten komen. Van het openingsnummer Printemps tot het afsluitende Athen zal je enkel maar verrast worden door de schoonheid van uitvoering en de pracht van de natuurbeelden die bij je opdoemen als je de nummers mooi in volgorde laat lopen. Het mag ook geschreven worden dat HAAVARD dit geheel van Noorse folk muziek met een donkere rand bijzonder professioneel brengt. Hij doet dit echter niet alleen en heeft een heel leger aan trawanten opgetrommeld, de ene al bekender dan de ander. Neem nu Kristoffer “Garm” Rygg die we op Mot Soleglad mogen horen. Deze heer kennen we maar al te goed van zijn werk in het machtige Ulver, maar ook zijn bijdrages in Arcturus en Borknagar mogen we niet vergeten. Ook Evan Runge en Raphael Weinroth-Browne van het Canadese strijkerstrio Musk Ox, ondersteunen de heer Jørgensen met behulp van viool en cello.

En zo krijg je prachtige, hartverwarmende muziekwerken te horen. Ik noem er een paar. Snohetta raakt me door de erg gevoelige snaarparij die in interactie gaat met een heerlijke synth- en eenvoudige drumpartij. Emmanuelle, nee niet de films met Sylvia Kristel, maar het nummer, kan je verleiden middels het gebruik van de accordeon. Je waant je alzo vrij snel in één of andere Parijse nachtclub. Mot Soleglad haalde ik al aan. Voor het eerst op deze plaat krijg je ook vocalen te horen, als het deze van Garm zijn dan weet je dat al de noten juist liggen.

Bijzondere plaat dit Haavard van HAAVARD. De man achter dit wonderlijke project, Håvard Jørgensen, laat een meer gevoelige kant van hem horen. We kunnen als extreme muziekliefhebber enkel maar diep buigen en respect hebben voor de werken van deze uitmuntende muzikant.

Score:

80/100

Label:

Prophecy Productions, 2022

Tracklisting:

 1. Printemps
 2. Heartwood
 3. Oberon
 4. The Chase
 5. Snøhetta
 6. Emmanuelle
 7. Eastwood
 8. Niende Mars
 9. Kveldssang Ii
 10. Sørgemarsj
 11. Mot Soleglad
 12. Myrull
 13. Athen

Line-up:

 • Håvard Jørgensen – Gitaar, synth

Links: