Haar / Ur Draugr – Ur Draugr / Haar

Dit is me de split wel zeg. Eerst komt Haar langs met drie nieuwe nummers. Daarna het bizarre Ur Draugr. De langspeler van het Britse Haar The Wayward Ceremony – werd enthousiast onthaald door collega Usurperofthetyrants in 2015, terwijl ikzelf niet goed wist wat aan te vangen met de debuut EP The Wretched Ascetic van het Australische Ur Draugr. De hoes van die laatste is me trouwens altijd bijgebleven. En nu is er een split met de twee bands samen.

Eerst is er Haar, dat drie nummers lang Britse black en death combineert met een vrij uitgetrokken en progressieve benadering, die zou kunnen doorgaan als postblack. Geraspte screamzang en sfeervolle, half-melodische black met wat epische trekjes en een paar deathmetalpassages, in een blend die weinig impact nalaat en vrij makkelijk wegluistert. Progressief en technisch, maar niet bijzonder indrukwekkend of overrompelend, het ontbreekt de band aan power als je het mij vraagt.

Ur Draugr is een heel apart geval. Op dit bijna twintig minuten durende nummer neemt de band je mee in een psychedelisch avontuur vol veranderende omstandigheden. Dreigende doom/black en avant-garde death metal kruisen elkaar met de onregelmatigheid van een vrouwelijke gemoedstoestand tijdens een avondje binchwatching. Het lijkt wel een blend van jazzblackende Enslaved, nachtelijke Opeth en sfeervolle Sarpanitum. Het is eveneens een stuk samenhangender – ondanks de diversiteit) dan de debuut-EP van deze band, en in feite ook wel een tip voor liefhebbers van creatieve en experimentele bands, die bijvoorbeeld op het Code666 label te vinden zijn. Zeker eens de moeite om te beluisteren als je het graag excentriek hebt.

Label:

ATMF, 2016

Tracklisting:

 1. Haar – Extinction
 2. Haar – Strings
 3. Haar – Architects
 4. Ur Draugr – The Vista Profunda

Line-up Haar:

 • Steve Shanks – Bas
 • Hamish MacKintosh – Drums
 • Guillaume Martin – Gitaar
 • Gareth Cook – Vocalen
 • Ross Oliver – Gitaar

Line-up Ur Draugr:

 • Drew Griffiths – Bas, Gitaar, Keel
 • Maelstrom – Drums
 • Dean Lockhart – Gitaar

Links: