Guns N’ Roses – Appetite for Destruction: Locked N’ Loaded

Wie had dat gedacht? Opeens is Guns N’ Roses hot! De band die eind jaren ’80/begin jaren ’90 als een komeet de wereld veroverde, leidde jarenlang een zieltogend bestaan. Pas toen zanger Axl Rose de portemonnee trok en zijn oude bandmaatjes Slash (gitaar) en Duff McKagan (bas) tot een terugkeer verleidde, kreeg de band weer wat kleur en startte er een ‘reuniëtour’ waarvan niemand weet hoe en wanneer hij zal eindigen.

Met een kleine maar verrassende marketingcampagne werd onlangs de heruitgave van de debuutplaat van de band, Appetite for Destruction, aangekondigd. En nu hebben we dit Appetite for Destruction: Locked N’ Loaded, ruim dertig jaar na de originele release. De geremasterde heruitgave heeft vijf edities: een cd, een  dubbel-cd, een dubbel-vinyl, een superdeluxe (vier cd’s, een blu-ray en nog wat andere dingen leuke dingen zoals litho’s en nagemaakte concertkaartjes) en een locked n’ loaded box set, verschenen in een oplage van tienduizend exemplaren met meer cd’s, blu-rays, vinyl’s, usb-sticks en andere prullaria dan een slaapkamer kan hebben. Kosten dezes: duizend dollar. Op de redactie hebben we dagenlang vol spanning afgewacht welke editie de postsbode zou afleveren en het werd… de dubbel-cd. Ook goed.

Het leuke aan de originele uitgave van Appetite for Destruction was dat het uitkwam via Geffen Records, onderdeel van Universal Music Group. Een grote jongen met diepe zakken dus, waardoor de band zich geen zorgen hoefde te maken over de kwaliteit van de opnames. En dus klinkt het album ook dertig jaar later nog steeds als een klok en dus is in dat opzicht een geremasterde versie feitelijk overbodig. Wat de inhoud betreft is het goed om te benadrukken dat er op dit album geen zwakke broeders staan. Het is ruim vijftig minuten genieten van een frisse combinatie van hardrock/heavy metal met een flinke teug glammetal (we hebben het immers over de jaren ’80) en een toefje bluesrock. De Grote Drie van deze plaat (Welcome to the Jungle, Paradise City en Sweet Child o’ Mine) kunnen zowel je oma als je zusje op z’n minst mee neuriën, maar al die andere nummers mogen er ook zijn: van het ronkende It’s So Easy tot het licht spacy-achtige Rocket Queen. Al is het eerste deel van het album sterker dan het tweede deel, het zijn stuk voor stuk typische rock-n-rollnummers over leven in de grote stad inclusief zuipen, spuiten en neuken zonder dat het al te plastisch wordt én die ene grote liefde. Appetite for Destruction is het enige album dat uw anonieme reviewer van begin tot eind kan meezingen. Onder de douche natuurlijk. En soms slechts fonetisch: een overblijfsel uit de jeugd van de kleine Ghostwriter, toen Engels soms nog wat te avontuurlijk was.

Interessanter is het tweede deel van deze remaster. Daar vinden we het tweede album van Guns N’ Roses: GN’ R Lies, wat weer bestond uit de EP Live ?!*@ Like a Suicide en vier akoestische nummers, waaronder de wereldhit Patience. One in a Million ontbreekt op deze uitgave, want: homofoob en racistisch. En dat kunnen de tere zieltjes op aarde nu niet meer aan. Verder vinden we nog wat andere opnames en versies, met twee opmerkelijke tracks: Whole Lotta Rosie van AC/DC stond in de beginjaren op de setlist van de band en die band heeft Axl Rose momenteel ingehuurd als zanger. Shadow of Your Love vinden we in een studio en live-versie en is een nummer uit de Hollywood Rose-periode van Axl Rose en zijn vroegere maatje Izzy Stradlin voordat de zanger en gitarist samen met genoemde McKagan en Slash en drummer Steven Alder van de band Road Crew gezamenlijk verder gingen onder de naam Guns N’ Roses. Voor fans van Guns N’ Roses is dit geen nieuw nummer, maar het is fijn dat de studio-versie nu beschikbaar is en het toch een speciaal tintje aan deze heruitgave geeft.

Kortom, na deze geschiedenisles is het makkelijk om uitermate cynisch te doen over Appetite for Destruction : Locked N’ Loaded. Anderhalf deel van deze heruitgave bestaat uit overbekend materiaal dat in de oorspronkelijke uitvoering nog prima te verhapstukken was. Tegelijkertijd is het leuk om een opgefriste versie van de muziek te horen, waar ook nog eens nummers uit de jonge-hondendagen van de band aan toegevoegd zijn, met Shadow of Your Love als hoogtepunt van een vervlogen heerlijk rock-n-rolltijdperk.

Label:

Universal Music Group, 2018

Tracklisting:

CD1:

 1. Welcome to the Jungle
 2. It’s So Easy
 3. Nightrain
 4. Out ta Get Me
 5. Mr. Brownstone
 6. Paradise City
 7. My Michelle
 8. Think About You
 9. Sweet Child o’ Mine
 10. You’re Crazy
 11. Anything Goes
 12. Rocket Queen

CD2:

 1. Reckless Life
 2. Nice Boys
 3. Move to the City (live)
 4. Mama Kin (live)
 5. Shadow of Your Love (live)
 6. Welcome to the Jungle (1986 Sound City Sessions)
 7. Nightrain (1986 Sound City Sessions)
 8. Out ta Get Me (1986 Sound City Sessions)
 9. Paradise City (1986 Sound City Sessions)
 10. My Michelle (1986 Sound City Sessions)
 11. Shadow of Your Love
 12. It’s So Easy (live)
 13. Knockin’ on Heaven’s Door (live)
 14. Whole Lotta Rosie (live)
 15. You’re Crazy (akoestisch)
 16. Patience
 17. Used to Love Her
 18. Move to the City (akoestisch)

Line-up:

 • W. Axl Rose – vocalen, synthesizer, percussie
 • Slash – gitaar, talkbox
 • Izzy Stradlin – gitaar, percussie
 • Duff ‘Rose’ McKagan – bas
 • Steven Adler – drums, percussie

Links: