Geschlecht – New Load Continue

Is dat nu niet mooi: Italiaanse jonge gasten die een woordje Duits spreken. Geschlecht, wat zoveel betekent als geslacht (het genus, niet de handeling), is met New Load Continue aan zijn eerste elpee toe. Gezien de leeftijd zijn ze echt wel de new kids on the block in hun thuisland. Stilistisch trouwens ook.

Want hoewel de promotoren het bij ons binnen brachten als industrial metal, is dit toch echt moderne Amerikaanse groove metal. Je weet wel: Lamb Of God, Machine Head en andere Devildriver. Alles in het teken van de opgesfokte gitaargedrevenheid ook, als scheert de snaarmeester voornamelijk kale riffs uit z’n apparaat. Gewoonlijk overgaand in drammende monotonie. Over de nóg rudimentairdere exemplaren spint Amedeo dan weer wel echt verkwikkende en dauddruppelfrisse leads. Spijtig dat de ritmegitaren daarachter zulke dooddoeners zijn dat het kwikzilver er bruin van uitslaat.

Of wacht. Bij The Power Of Five, One Mind en Survivor ontbrandt de groove toch een keer in een vurige riff met alweer zo’n irrigerende melodiesprinkler eroverheen. Er kom zowaar een snedig vervolg op en aan die drie songs merk je dat deze jonkies het niveau van de Amerikaanse modernisten wel degelijk in de vingers hebben. In de stokken evenzeer, want de drummer kent zijn grenzen en beukt op zijn felst aan mid tempo. Daar haalt ‘ie dan wel het maximale uit door de overgangen krachtig op te bouwen zodat de grooveriffs – hoe matig ze vaak ook zijn – met panache uit de startblokken schieten.

Een harsige doorsneegrunt is verre van een herkenningspunt, maar de dynamisch opgebouwde grooveraffinage die overgaat in snaararmoede met werkelijk spiegelgladde leadpuurheid zijn dat wel. Nu nog het herkenningspunt van en middenmoter, maar met meer aandacht voor de ritmegitaar onder het leadwerk, kan hier nog een tiental punten bij. We hebben al schlechter gehoord!

Score:

74/100

Label:

Time To Kill Records, 2019

Tracklisting:

 1. Geschlecht
 2. Cursed
 3. Bloodmoon
 4. The Power Of Five
 5. The Prophecy
 6. One Mind
 7. Legion XXI
 8. Home Sweet Home
 9. Transcend
 10. Game Over
 11. Survivor
 12. An Infinite Nightmare

Line-up:

 • Edoardo Volpato – Basgitaar
 • Fabio Sperino – Drums
 • Amedeo Casale – Gitaar
 • Amedeo Finati – Vocalen

Links: