Grishka – I

De vier heren van het kersverse Grishka zullen vast niet de enige zijn die vanwege deze pandemie werkeloos thuis zijn komen te zitten. In plaats van achter de geraniums te gaan zitten janken, besloten deze vier Amerikanen om de instrumenten op te pakken en alle frustratie om te zetten in een muzikaal statement. I werd al snel opgepikt door de man achter het YouTube-kanaal Hate5Six, waarna de band zijn EP integraal mocht opvoeren. De mix van hardcore, death, thrash en black staat als een huis en het optreden kreeg veel positieve bijval. Tijd om het schijfje eens beter te beluisteren.

Eerder dit jaar schreef ik al een review over Gravesend, ook een relatief nieuwe band die nagenoeg hetzelfde pad bewandelt, zij het iets meer op grindcore gericht. De geluidsmix lijkt als twee druppels water, maar Grishka plant zijn vlaggen op een succesvolle wijze in meerdere grondgebieden. De zieke vocalen van Danny Gorsky zorgen in combinatie met de schrille gitaarpartijen zonder meer voor een dikke knipoog richting de tweede golf van blackmetalbands. Zo maken het eenvoudige doch krachtige Castigation en Entropy indruk met thrashy tempowisselingen, groovende hardcore en lichte flirts met death metal. De geluidsproductie klinkt allesbehalve gelikt maar werkt dankzij de doffe productie eerder sfeerverhogend, iets dat naadloos aansluit bij het profiel van Grishka.

De liefhebbers van lompe old school death metal à la Obituary zullen goed uit de voeten kunnen met Changeling, een track die wederom goed laat horen dat het gezelschap het niet moet hebben van hoogstandjes of technisch gegoochel, maar puur op karakter en eenvoud de eindstreep met gemak haalt. De meest dreigende klanken zijn bewaard voor het einde want met Pigman en Redbeard worden fans van black metal op de wenken bediend en gaat de weerzinwekkende zang door merg en been. I is een lekkere EP vol met eerlijke herrie en Grishka bewijst hiermee dat muziek met passie en oprechte emotie veel beter is dan gemaakte nepperij. Nu maar hopen dat we nog meer gaan horen in de toekomst, want dat optreden bij Hate5Six smaakt naar veel meer.

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Father
  2. Castigation
  3. Entropy
  4. Changeling
  5. Pigman
  6. Redbeard

Line-up:

  • Danny Gorsky – Vocalen
  • Will Healy – Gitaar
  • Larry Gourdine – Basgitaar
  • Stephan Mezo – Drums

Links: