Grinter – Mucus

Grinter – Mucus

Eigen beheer – mei 2003

Begeleidt met een vriendelijke brief (met handgeschreven berichtje erop) van Jelle, zanger van Grinter, ontvang ik de in mei door de band opgenomen 2 track demoCD Mucus. Dit is de tweede demo die de band heeft opgenomen, en is de opvolger van de in 2001 uitgebrachte demo Resonance.

Ik heb geen idee wat ik moet verwachten als ik het zelf gebrande CD-tje in mijn CD-speler stop, de eerste indruk is gezien de weinig professionele indruk die het pakketje op mij maakt helaas geen positieve. Ik lees in de biografie van de band dat de voornaamste invloeden Meshuggah, Fear Factory en Sepultura zijn. Trefzeker druk ik op Play! en ik hou mijn hart vast.

Al binnen 10 seconden is al mijn scepsis verdwenen, wat een ongelooflijk strakke productie én band! In beide tracks die in krap 7 minuten door mijn woonkamer denderen is duidelijk te horen dat vooral Meshuggah een grote inspiratiebron is; Grinter speelt retestrakke, logge, groovende metal in de stijl van Destroy Erase Improve.

De korte, smaakvolle gitaarsolo’s doen mij wederom aan Meshuggah denken, maar ook aan de speelstijl van Andreas Kisser van Sepultura. Ik vraag me alleen af of deze solo’s live ook blijven staan, op de demoCD worden de solo’s ondersteund met zware gitaarpartijen, live doet Grinter het met 1 gitarist.

Ondanks het strakke spel is duidelijk te horen dat de band pas sinds 2001 in deze bezetting bestaat, het ontbreekt Grinter absoluut nog aan een eigen sound en stijl. Na de demo een aantal keren beluisterd te hebben blijft dan ook de indruk achter dat deze jongens de onbekende b-kantjes van Meshuggah spelen. Is dat slecht? Nee, maar deze band verdient op dit moment het predikaat ‘orgineel’ zeker niet. Maar gezien het vakmanschap van de muzikanten ben ik erg benieuwd wat Grinter in de toekomst gaat doen!

De demo, die slechts €3.50 kost, is via de website verkrijgbaar.


Tracklist

  1. Mucus
  2. skizoLine-up

  • Roel – drums
  • Stijn – gitaar
  • Sipke – bas
  • Jelle – zangLinks