GreyAblaze – GreyAblaze

Atmosferische post-blackmetal van hoogstaande kwaliteit, dat is het Oekraïense GreyAblaze zeker! En dat voor een zijproject van leden van Elderblood, KZOHH, Khors en Ulvegr, dat ook nog eens drie jaar op de planken heeft gelegen. Het betreft hier namelijk het gelijknamige debuut van GreyAblaze, dat al in 2013 is opgenomen, maar pas nu voor het eerst het daglicht – of de nachtschemering, als dat je voorkeur heeft – mag zien. Van een gevalletje beter-laat-dan-nooit is dan ook zeker sprake.

Deze schijf bestaat uit vijf nummers, die als titels niet meer hebben dan de Romeinse cijfers voor de desbetreffende tracks. Waar de nummers over gaan, mag Joost weten, want ik ben er nog steeds niet over uit of de teksten in het Engels of in het Oekraïens zijn. Ik denk toch echt het laatste.

De muziek van GreyAblaze zit zeer strak in elkaar en bevat een volle sound, dankzij zowel de uitstekende songwriting, als ook de goede productie. Wie slechts uit is op lo-fi black metal, is met GreyAblaze dan ook zeker aan het verkeerde adres. De nummers zijn mooi gestructureerd, bevatten goed klinkende melodieën, extreme uitspattingen en beschikken over veel variatie, zonder daarbij weer teveel af te wijken van elkaar. Zo creëert GreyAblaze op deze schijf een sterke mix van agressie en melancholie.

De zang van Astargh is van het type gekrijs waarbij ik vaak afhaak, maar in dit geval is de door hem geschreven muziek dusdanig sterk, dat het geheel ook voor mij overeind blijft staan. Belangrijke rol hierin is dat de toch relatief lange nummers beschikken over uitgebreide instrumentale passages. En juist daarin blinkt de band uit. Op deze wijze de zang zo neerzetten in het geheel, daar kunnen godverdomme heel wat bands nog van leren, wat mij betreft! Verplichte luisterkost voor de liefhebber van het genre dus.

greyablaze-st-coverLabel:

Ashen Dominion, 2016

Tracklisting:

  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V

Line-up:

  • Astargh: Gitaar, Bas, Keyboards, Vocalen
  • Helg: Drums, Teksten
  • Odalv: Gitaar

Links:

Score:

80/100