Grand Magus – Wolf God

Het duurde een jaartje langer dan gepland, maar de nieuwe langspeler van het Zweedse Grand Magus was deze maand dan toch een feit. Het pad van deze heren is al enkele jaren vrij duidelijk, met nog eens een extra epische inslag enkele jaren terug op Sword Songs. Die lijn trekt de band zeer duidelijk door in Wolf God.

Niet dat dat slecht nieuws is voor wie het vorige album kon waarderen. Meteen start Grand Magus met de titeltrack die echt wel laat horen waar het allemaal om gaat. Traag uitgesmeerde heavy metal met heel wat lome grooves, een catchy refrein en opnieuw die uitstekende zanglijn van JB Christoffersson. A Hall Clad in Gold is een nummer waar best wel een lekkere vaart achter zit en verdraaid rock ‘n’ roll klinkt bij momenten. Een typische track om mee uit te pakken en die ook goed zal liggen bij het grote publiek, net als Brother of the Storm dat door het epische volume weer erg blijft plakken. Na het iets mindere Dawn of Fire probeert de band weer wat vuur te creëren met stevigere grooves op Spear Thrower, maar eigenlijk krijg je het gevoel dat je dit al eens gehoord hebt op de plaat. Overgangen tussen grooves en refreinen die erg voorspelbaar zijn en je kan meeneuriën nog voor je het nummer helemaal gehoord hebt.

Eigenlijk blijft dat gevoel behouden tot op het eind van de plaat. Wolf God is zeker geen slechte plaat, maar erg divers kan je het allemaal niet noemen. Halverwege verzwakt de aandacht, maar onuitstaanbaar wordt het nergens door de prima grooves en specifieke zanglijn die sowieso de moeite waard blijft. De band weet met de clips ook duidelijk waar de hoogtepunten van deze nieuwkomer liggen. Toch had ik gehoopt dat de negende plaat van dit gezelschap inhoudelijk over de ganse lijn wat opmerkelijker zou zijn, dus moeten we streng zijn in de eindconclusie.

Score: 

65/100

Label:

Nuclear Blast, 2019

Tracklisting:

 1. Gold and Glory
 2. Wolf God
 3. A Hall Clad In Gold
 4. Brother of the Storm
 5. Dawn of Fire
 6. Spear Thrower
 7. To Live and Die in Solitude
 8. Glory To The Brave
 9. He Sent Them All To Hell
 10. Untamed

Line-up:

 • Fox – Basgitaar, zang
 • JB – Gitaar, zang
 • Ludwig – Drums

Links: