Grand Celestial Nightmare – Forbidden Knowledge and Ancient Wisdom

Hebben we deze niet eerder zien passeren? Neen, dat hebben we niet. Maar het is altijd een goede zaak als je muziek herkent. Forbidden Knowledge and Ancient Wisdom had een voorgeboorte onder de vorm van de EP Drink From The Chalice With Nightly Lust, wiens artwork geheel in dezelfde lijn ligt. De drie nummers van die EP zijn ook te vinden op deze langspeler, de tweede van Grand Celestial Nightmare. Mocht je er nog aan twijfelen trouwens, dit is wel degelijk een project van Here Mories.

Geen geluidsterrorisme bij Grand Celestial Nightmare, zoals je al kon lezen in de andere review, maar een blend van gothic en black metal, iets wat in de eerste dagen van het genre nog uitnodigend dark metal genoemd werd (wat al snel verzandde in een uitgehold begrip met meer generische producten dan de gemiddelde apotheek). Etherische engelenzang, symfonische toetsen, hellenistische meloblack en Britse gothic/doommetalgitaarlijnen, snauwende blackmetalvocalen en klassieke blackmetalbombast à la carte, met voldoende diversiteit en variaties qua sfeer en tempo om een album lang te waden in nostalgische gevoelens uit de jaren ’90. Ook de getormenteerde spoken words, de rijkelijk aanwezige versnellingen, de keyboard-leads en de vele onderliggende spanningsbogen maken van dit album een soort anachronisme dat bij vele veertigers de inwendige chemie positief zal beïnvloeden. Een nummer als Upon the Back of the Beast We Ride (dat melodische middenstuk bijvoorbeeld) mag exemplarisch genoemd worden voor de herwaardering van het psychologische en emotionele contract dat velen onder ons 25 jaar geleden gemaakt hebben met de Griekse blackmetalscene.

Los van het feit dat ik wat achtergrondinformatie heb, wordt het al snel duidelijk dat bands als Necromantia, Rotting Christ (oude), Varathron… de dwarsbalken zijn die geëerd en gecultiveerd worden op Forbidden Knowledge and Ancient Wisdom. Ook Obsidian Gate schiet opnieuw in mijn gedachten trouwens. Dat lijkt me in ieder geval genoeg motivatie te bezitten om over te gaan tot een inname. Forbidden Knowledge and Ancient Wisdom, laten we lustig klinken op vele toekomstige luisterbeurten. Prosit!

Oja: De vinylplaten zijn uitverkocht, wees er als de kippen bij om de cd in huis te halen.

Score:

81/100

Label:

New Era Production, 2021

Tracklisting:

  1. Drink From The Chalice With Nightly Lust
  2. Black Mouth Echoes With Death
  3. Speared Servants Of The Jehovah
  4. Upon The Back Of The Beast We Ride
  5. Tombs of Marble and Stone
  6. As Bewildered As The Cursed Night
  7. Drain The Spirit With A Silver Knife
  8. Split Tongues

Line-up:

  • Mories

Links: