Grand Celestial Nightmare – Excluded from Light and the Pleroma

Het kan aan mij liggen, maar ik heb de indruk dat Grand Celestial Nightmare één van de topprioriteiten geworden is van de Nederlander Mories. Het artwork, de productie en de aandacht tout court die naar dit project gaan lijken mij net iets groter te zijn dan die er naar de andere 247 projecten gaan. Het vorig jaar verschenen album Forbidden Knowledge and Ancient Wisdom gooide al hoge ogen, niet enkel bij ondergetekende, ook in menig ander huishouden. De combinatie van nostalgie uitspuwende Zuid-Europese old school black metal met majestueuze orkestraties enerzijds en de kenmerkende, relatief subtiel gedoseerde, eigenzinnige toetsen (in verschillende betekenissen van het woord) die we kennen van Mories, maken de muziek voor vele luisteraars aantrekkelijk en toegankelijker dan de meeste andere projecten. Ook nu weer.

Griekenland boven, alweer, wat je ook kan afleiden uit de titel, het prachtige artwork en de stijlelementen die aangewend worden in de melodielijnen en songstructuren. Naast de reeds vermelde epische/majestueuze symphoblack met uptempo tremolodrang wordt op Excluded from Light and the Pleroma ook bijzonder veel plaats gemaakt voor minder extreme subgenres. Het nummer A Throne In The City Of The Dead bijvoorbeeld, blinkt uit in diversiteit en biedt een breed spectrum aan van melancholische meerwaardeschepping. Mediterraanse gothic en dark metal uit de jaren negentig, Britse doommetalspecerijen en black metal anno 1995 met een voorkeur voor een Middeleeuwse of neoklassieke ‘look & feel’. Ook de daaropvolgende nummers vertonen een zwarte biodiversiteit die lang geleden ontstaan is, een soortenrijkdom die velen zal kunnen aanspreken. Geen risico op generische gevoelens. Enkel de bekende Bal-Sagoth-bombast zal voor sommigen mogelijk een afknapper betekenen, maar verder voorzie ik weinig weerstand.

Weinig op te merken opnieuw, Mories doet gewoon zijn ding en wordt daarvoor beloond met een mooie score. Grand Celestial Nightmare is volgens mij één van de meer verzorgde, gracieuze en toegankelijke projecten van dit heerschap, een voldragen levensvorm uit de Hellenistische familie. Integraal in te nemen, vullers staan er namelijk niet op.

Score:

83/100

Label:

New Era Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Reverse the Creation
  2. A Throne in the City of the Dead
  3. By the Sixth Heaven All Becomes Black
  4. To Roam the Dark Eternally
  5. And Adamas Was in the First Cloud of Light
  6. The Brightest Torment a God Has Ever Send
  7. In Splendid Moonlight

Line-up:

  • Mories – Alles

Links: