Gråinheim – Aries

Sargeist en Satanic Warmaster met wat folkinvloeden ala Cor Scorpii? Zoek niet verder! Het Duitse Gråinheim komt met deze behoorlijk sterke EP op de proppen, waar die invloeden te horen zijn. Het is het werk van Blodspan, die een hele rits andere projecten op zijn naam heeft staan. De bekendste daarvan is Schrat. Die lijn wordt hier muzikaal doorgetrokken. Deze band is de voortzetting van de band Unryht die slechts een enkele demo uitbracht.

Scandinavische praktijken op deze demo. Hooggestemde, furieus stormende gitaren die onder blastbeats en een hele lichte basgitaar uitgesponnen black/folkmelodieën vertolken. Vocaal zijn er zowel licht overstuurde blackmetalscreams als amateuristische, folkachtige zang te horen. Slechts 100 cassettes zijn er beschikbaar, die via Worship Tapes worden verspreid.

Opener Aries is een sterk nummer. Het begint met een vurige scream, en een repetitieve riff over blastbeats. Scherpe hoge verwrongen, doch melodieuze riffs razen voort tot een soort helse tragere ontknoping. Daar komt wat aparte, maar passende cleane zang erbij. Iets dat zich herhaalt, om vervolgens thrashend uit te komen bij een atmosferisch outro. Een mooie dynamiek met een machtig, dragend en zelfverzekerd geluid. Potverdikkie, die komt binnen zeg. Nimbus brengt mooie harmonieuze melodieuze riffs die ergens tussen oude Setherial, Djevel en Mistur in liggen. Grote namen om er even tussendoor te gooien. Het laat vooral zien dat Gråinheim herkenbare black metal maakt. Het slepende karakter van het nummer en de sterke timing van de vocalen maken het boeiend. Op Terzerol is dat hoorbaar. Het start met een onweersbui, om vervolgens een donkere depressieve bui over ons uit te storten.

Bravo, een heerlijk debuut. Origineel? Absoluut niet! Ongecompliceerd, en herkenbaar, maar oh zo fijn om voorbij te laten razen. Hou je van black metal met zware bassen en dissonante riffs, dan moet je hier uit de buurt blijven. Liefhebbers van genoemde bands doen er goed aan dit een luisterbeurt te geven. Mocht u nou denken: ‘Ik ken nog zo’n band!’ Schroom dan niet om dat hieronder even te melden. Maakt u deze redacteur heel blij mee.

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

  1. Aries
  2. Nimbus
  3. Terzerol

Line-Up:

  • Blodspan – Gitaar, Vocalen, Bass, Keyboard

Links: