Schrat – Alptraumganger

Derde langspeler van het Duitse Schrat, dat sinds 2003 black metal in elkaar zet. Beide bandleden fungeren ook in de band Drudensang, die mij even onbekend is. Alptraumgänger is een hele fijne digipack geworden, die voor de helft uit nieuwe nummers, en de helft uit live nummers van een optreden uit 2017 bestaat. De Duitstalige black metal verschijnt via Folter Records.

Eigenlijk had ik zin om deze als EP te bekijken en geen score te geven omdat de helft bestaat uit live nummers. Na het meermaals beluisteren van Alptraumgänger vond ik dat echter te streng, want de gure en best wel furieuze black verdient ruchtbaarheid, en dat doe je onder andere door het een goede score te geven. Daarbij zijn de nummers wel live gespeeld, maar dan toch zonder publiek, gewoon in de oefenzaal wellicht. Hoe dan ook, Folter Records brengt vaak degelijke doch weinig spectaculaire releases uit die in de categorie 75/100 blijven zitten.

Dit is een stuk sterker dan doorgaans het geval is. Er zit een gedoseerde Craft-bezetenheid in, al bevat Alptraumganger vooral oldschool (melo) Mörk Gryning/Lord Belial/Naglfar furiositeit én een lichte vorm van pagan vibes (dankzij goed hoorbare bas). Niet dat het origineel is, integendeel, het is behoorlijk voorspelbaar, maar het is consequent evil en ook doorheen de thrashy partijen behoudt deze band zijn ijzige karakter. Snerpend en wel bereikt het de finish na de live nummers.

Black metal die het voor een groot stuk moet hebben van een nostalgische zucht naar oldschool Zweeds/Noorse black uit de eerste helft van de jaren ’90. Ik ben hier vrij ontvankelijk voor, ook voor de hoes trouwens. Mocht u dat niet zijn, trek dan gerust wat punten af van deze score.

Score:

79/100

Label:

Folter Records, 2018

Tracklisting

 1. Wahn
 2. Alptraumgänger
 3. Masken des Schweigens
 4. Gräberland
 5. Wolf ist Erwacht – Adams Sohn Zerfetzt
 6. Taumel
 7. Rausch
 8. Knochenkult (live 2017)
 9. Kriegsgericht (live 2017)
 10. Endzeitphilosophie (live 2017)
 11. Eruption (live 2017)

Line-up:

 • Gråin – Gitaar, bas
 • Dragg – Keel
 • Skilnir – Gitaar

Links: