Graham Bonnet Band – Live… Here Comes the Night

Graham Bonnet, van origine een popzanger,  kent tussen de jaren 1979-1986 zijn hoogtepunt in het hardrockwereldje. Eerst zong hij met zijn lekker rauwe stem bij Rainbow en de Michael Schenker Group, om vervolgens met zijn eigen band Alcatrazz drie albums uit te brengen. Daarna verdween hij behoorlijk van de rockradar, om af en toe weer even op te duiken. Sinds twee jaar heeft hij het rockgebeuren weer echt omarmt en heeft hij de Graham Bonnet Band in het leven geroepen. Met The Book bracht hij eind 2016 een eerste album uit. Die bevat tevens een bonus-schijf met oude nummers uit de eerder genoemde periode, die opnieuw ingespeeld zijn. Over bonus gesproken.

Maar we gaan het nu hebben over Live… Here Comes the Night. Het volledige concert van het Frontiers Rock Festival in Milaan op 24 april 2016 is zowel op CD als DVD uitgebracht. Van nieuwe nummers live spelen was toen nog geen sprake, dus we krijgen ruim zeventig minuten lang een trip down memory lane, om er maar weer eens Engelse term in te gooien. Liefhebbers van die toenmalige tijd kunnen even genieten, want om songs als Eyes of the World en Desert Song weer eens live te horen met de originele zanger, is natuurlijk niet verkeerd. Als we de beelden van de DVD met de muziek kritisch bekijken, lijkt er niet al te veel gesleuteld aan de opname. Verbluffend hoe goed de stem van Graham anno 2016 op 68 jarige leeftijd(!) nog is. Complimenten ook zeker voor gitarist Conrado Pesinato, die zich toch maar even door het werk van gitaristen als Ritchie Blackmore, Yngwie Malmsteen, Michael Schenker en Steve Vai moet zien te worstelen. Hij doet het verdienstelijk. Naarmate het optreden vordert, wordt de stem van Graham nog wat rauwer, waardoor de laatste twee nummers Assault Attack en Lost in Hollywood nog net even wat venijniger klinken. Opvallend detail is verder, dat als toetsenist (en co-producer) Jimmy Waldo wordt vermeld, maar die is in geen velden of wegen op de DVD te bekennen. Ook wordt hij niet voorgesteld als bandlid. Vreemd. Het toetsengeluid en sommige achtergrondzang komt dan ook uit de laptop naast het uiterst bescheiden drumstel van de overtuigende drummer Mark Zonder. Zonde dat die inmiddels uit de band is.

Voor wat betreft de DVD (en Blu-Ray): verwacht geen spectaculaire show, maar gewoon een band die met een fatsoenlijke lichtshow staat te spelen. Wie goed oplet, ziet wel regelmatig wat typisch droge, Engelse humor van Graham, zoals bijvoorbeeld de danspasjes tijdens het nummer Dancer. Al met al een leuke release, die zeer geschikt is voor met name de wat oudere hardrockfan.

Label:

Frontiers Records, 2017

Tracklisting:

 1. Eyes of the World
 2. All Night Long
 3. S.O.S.
 4. Stand in Line
 5. God Blessed Video
 6. Will You be Home Tonight
 7. Jet to Jet
 8. Night Games
 9. Suffer Me
 10. Dancer
 11. Desert Song
 12. Island in the Sun
 13. Since You Been Gone
 14. Assault Attack
 15. Lost in Hollywood

Line-up:

 • Graham Bonnet – Zang
 • Conrado Pesinato – Gitaar
 • Beth-Ami Heavenstone – Bas
 • Mark Zonder – Drums
 • Jimmy Waldo – Keyboards

Links: