Göll – No Longer A Dweller In The Abyss

Wat hebben we er lang op moeten wachten! De debuutplaat van het Nederlandse duo Göll! De band zag reeds het levenslicht in 2002 en bracht niet veel later een gelijknamige demo uit. Vervolgens komen we dan via wat split-albums, de laatste dateert ook al weer van 2019, bij deze debuutplaat uit, No Longer A Dweller In The Abyss. Het Nederlandse Dying Sun records brengt de plaat uit. Een label dat we kennen van bijvoorbeeld het album Smarten Van Een Ontwijde Ziel van Zelfhaat en nog veel ander lokaal lekkers. We worden ook op dit album gedurende iets meer dan 38 minuten getrakteerd op heel wat lekkers dat we nu gewoonweg hysterische black metal met een chaotische boven- en ondertoon kunnen noemen.

De twee heren MvG en BR winden er geen propere doekjes om. Dit is gewoon ultrasmerige, hondsbrutale doodeenvoudige schuifriffjes blackmetal die wordt voorzien van hysterische vocalen en dito bijgeluiden. Voor hen die ik met deze beschrijving hun honger al heb gestild, zij kunnen gewoon deze plaat aanschaffen. Anderen hebben misschien iets meer overtuigings- of overredingskracht nodig.

Je moet wel door de typische garage-sound luisteren, maar dan ontdek je ook meteen de ranzige puurheid van de plaat. Muzikale inspiratie zijn de heren gaan halen, hoe kan het ook anders, in het uiterste Noorden van Europa. Ik noem geen bands op, je kent ze vast allemaal. Een nummer als Swirling Corruption kent een arsenaal aan duistere dynamieken vooral aangebracht door eenvoudig doch krachtig drumspel en de ranzige vocalen. Wat dit nummer erg goed maakt is het repetitieve gitaarwerk dat op de maat van de toms bezwerende signalen door je boxen jaagt. Het titelnummer knalt, na enkel obscure synth-toetsen, eveneens aan een hoge snelheid door diezelfde boxen. Niet veel later wordt er wat gas teruggenomen en val je in een smerige diepe put. Een put die uitgegraven wordt door een eenvoudige drumrand en besmeurde distortionbasgeluiden. Heerlijk. Die tergend, bijna pijnlijke, zompige traagheid hoor je ook in het daaropvolgende Conductor Of Flesh, Transmission Of Evil. Gelukkig gaat de voet weer op het gaspedaal ergens in minuut drie. De heren weten dus perfect welke dynamiek en cadans er op zijn plaats is om de sombere, duistere elementen van hun muziek bloot te leggen.

Misselijkmakend goede plaat van een duo dat al langer meegaat in de Nederlandse blackmetalondergrond!

Score:

80/100

Label:

Dying Sun records, 2021

Tracklisting:

  1. The Rite Of Evocation
  2. Swirling Corruption
  3. No Longer A Dweller In The Abyss
  4. Conductor Of Flesh, Transmission Of Evil
  5. Chaos Reigns
  6. Satanichaos

Line-up:

  • MvG – Alle instrumenten
  • BR – Zang

Links: