Zelfhaat – Smarten Van Een Ontwijde Ziel

Reeds eerder werd een werk van de Nederlandse band Zelfhaat, besproken op deze webstek. Het betrof het in 2011 heruitgebrachte Van Jammerklacht En Wanhoopsgeschrij, een werkstuk dat onder de vorm van een demo-tape al eerder het levenslicht zag in 2007. Met Smarten Van Een Ontwijde Ziel krijgen we opnieuw een plaat te beluisteren en dit dus dertien jaar na de geboorte van het eerste kind. Op heden is Zelfhaat een solo-project. Er wordt een collectie van tien nummers voorzien, allen gedrenkt in diep droevige, suïcidale black metal.

Dit zelfkastijdende werk begint met Delerium Woedt Door Wonden. En het moet gezegd worden, de hele plaat zal ‘s mens pijn blootleggen. Niet in het minst zal deze pijn afkomstig zijn van de bezieler van dit hele project. Gejammer en wanhoopig gekrijs word je deel. Tevens zal er door het erg eenvoudig gebruik van de instrumenten een zekere leegte ontstaan. Het wordt op zo een zwartgallige, zure manier gebracht dat het bloed tergend traag uit je boxen druppelt. Eenvoudige blackmetalthema’s worden aan elkaar geregen alsof een roestige naald lappen mensenhuid tot een nieuw masker naait. Voor je het weet, raak je verstrengeld in eenzaamheid, verdriet en komen je onderarmen en polsen in het vizier. En stel je jezelf de vraag of het mesje in de badkamer, dat je vrouw gebruikt voor het ontharen van menig regio, je pijnlijke jeugdherinneringen niet uit je lijf zou kunnen snijden. Alsof het nog niet genoeg is, loopt het bad al vol met warm water…

Om maar te zeggen dat de muziek van Zelfhaat in die mate (zelf-)destructie in de hand werkt dat je toch potverdorie moet uitkijken dat je niet de irritante overbuur in een badje met zuur kiepert, volledig op Pandy-wijze. Het geheel van nummers draagt in zich zo een gevoel van bitterheid dat elke bijkomende beschrijving, alles hierboven geschreven, te niet zou doen en alzo ons zou afleiden van de essentie, de muziek.

Voor hen die een plaat in handen willen hebben waarmee je afdaalt naar de diepste krochten van de menselijke ziel, namelijk naar die plekken waar pijn even vanzelfsprekend is als lucht ademen.

Score:

70/100

Label:

Dying Sun Records, 2021

Tracklisting:

 1. Delerium Woedt Door Wonde
 2. De Stilte Mijner Eenzaamheid
 3. Gekweld Door Kwalijke Herinneringen
 4. Koud Als Het Graf 1
 5. Bitterheid Maakt Dat Het Leven Eindigt
 6. Zwarte Doornen Van Zelfhaat
 7. Koud Als Het Graf 2
 8. Alles Is Vluchtig
 9. Smarten Van Een Ontwijde Ziel
 10. Disheartenment

Line-up:

 • Mortifer – Zang, alle instrumenten

Links: